Fehérorosz mérnökök zuhantak le Szomáliában

2007.03.24. 9:49

Fehérorosz mérnökök is életüket vesztették azon a szomáliai gépen, amelyik pénteken zuhant le az afrikai országban. Egy helyi rádió és egy iszlamista honlap szerint a gépet rakétatámadás érte, a szomáliai kormány ugyanakkor balesetnek tekinti a katasztrófát.

A hétfős személyzet és a négy utas, köztük több fehérorosz állampolgár is életét vesztette, amikor a szomáliai fővárostól nem messze pénteken lezuhant egy teherszállító repülőgép. Az Iljusin 76-os típusú, a Transzaviaexport fehérorosz cég által üzemeltetett gép Mogadishuban szállt fel és Nairobiba tartott.

A fedélzeten tartózkodó utasok fehérorosz mérnökök voltak, akik egy másik, még március 9-én rakétatalálat következtében megrongálódott fehérorosz repülőgép megjavításának céljából érkeztek a szomáliai fővárosba - közölte  Paddy Ankunda, az Afrikai Unió békefenntartó hadereje (AMISOM) kötelékében szolgáló ugandai kontingens szóvivője.

Egy helyi rádió és egy iszlamista honlap azt állítja, hogy rakéta találta el a  teherszállító gépet, a támadást ugyanakkor eddig senki nem vállalta magára. Pénteken még a szomáliai kormány szóvivője is arról beszélt, hogy iszlamista törzsi erők lőttek rakétát a gépre, szombatra azonban megváltozott a kormány álláspontja.

A hivatalos közlés szerint balesetnek tekintik a katasztrófát a szakértői vizsgálatok lezártáig. A belügyminiszter szombati közlése szerint a pilóta hajtóműhibát jelentett tízezer láb magasságból és visszafordult Mogadishu felé.

A helyzet ellentmondásos, mivel egyes szemtanúk szerint a gép már a becsapódás előtt, a levegőben lángolt, de nem hallatszott robbanás hangja. Más szemtanúk viszont robbanásról számoltak be, szerintük csak azután kezdett el füstölni a gép. Annyi bizonyos, hogy a Vöröskereszt és Vörös Félhold képviselői a Mogadishutól 16 kilométerre becsapódott gép roncsainál már egyetlen túlélőt sem találtak.  

Az Afrika szarván fekvő Szomáliában 1991 óta polgárháború dúl. A fővárosban mindennaposak a gyilkos merényletek azóta, hogy tavaly decemberben és idén januárban a szomáliai hadsereggel szövetséges erők kiűzték az iszlamista törzsi erőket az általuk ellenőrzött dél-szomáliai területekről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK