Szigorú biztonsági intézkedések övezik a szombat este kezdődő berlini EU-csúcsértekezletet. Mintegy ötezer rendőr vigyáz a résztvevők biztonságára, s a levegőben helikopterek köröznek.

A csúcs néhány résztvevője már pénteken megérkezett a német fővárosba: szállodáik nevét titokban tartják, de azért gyanítható, mely épületekről van szó, mert ezek környékét szigorított biztonsági őrizet alá vonták. (A Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és kíséretét szállító repülőgép szombaton kora délután szállt le Berlinben.

A rendőrség már pénteken lezárta a Brandenburgi kapu környékét, szombaton pedig a belváros újabb területeire terjesztette ki a közlekedési tilalmat. Mivel a berlini csúcs indokát egy történelmi jelentőségű pillanat, az EU elődjét megalapító Római Szerződés aláírásának ötvenedik évfordulója adja, szombat estére és vasárnapra utcai rendezvények  sokaságát szervezték a német fővárosba - s mert az időjárás is naposra fordult, várhatóan sokan élnek majd ezekkel a lehetőségekkel.

Ugyanakkor vasárnapra különböző globalizáció-ellenes szervezetek és szélsőjobboldali csoportosulások fognak tiltakozni a "neoliberális EU-alkotmány" életre keltése ellen.  Valószínűleg 5-10 ezer tüntetőt mozgósítanak  a szervezők,  akik békés tüntetést ígértek, de rendőrségi források pusztán törni-zúzni akaró kisebb csoportosulások is csatlakozhatnak a tiltakozókhoz.