Teheránba hurcolták az elfogott brit katonákat

2007.03.24. 15:53

Kihallgatásra Teheránba vitték szombaton a brit haditengerészet és tengerészgyalogság 15 katonáját, akiket az iraki-iráni határon húzódó folyó torkolatánál fogtak el előző nap állítólagos határsértés miatt. Az iráni hadsereg egyik tábornoka szerint a britek elismerték, hogy behatoltak az iráni felségvizekre, a brit külügyminisztérium azonban tagadja a vádakat, és katonái szabadon bocsátását követeli.

"A brit haditengerészet nyolc és a tengerészgyalogság hét katonáját, akiket pénteken fogtak el a nemzetközi határok megsértése és az iráni felségvizekre történt illegális behatolás miatt, szombat reggel Teheránba szállították, hogy magyarázatot adjanak agressziójukra" - adta hírül az iráni hadsereghez közel álló Fars hírügynökség. A hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője, Ali Reza Afsar tábornok később a félhivatalos ISNA hírügynökségnek kijelentette: az elfogott brit katonák bevallották, hogy jogtalanul hatoltak be iráni területi vizekre.

A tábornok kijelentéseire regálva egy teheráni brit diplomata leszögezte: London változatlanul fenntartja, hogy a katonákat iraki vizeken fogták el. A brit külügyi tárca szerint  a katonák a csempészés megakadályozásának a feladatával iraki területi vizeken járőröztek és onnan hurcolták el őket, ezért már pénteken magyarázatot követelt az általa súlyosnak minősített incidensre.

Még péntek délután a külügyminisztériumba kérették Irán londoni nagykövetét, és "kemény, de udvarias hangnemben" kértek tőle maradéktalan magyarázatot a történtekre, valamint a katonák azonnali szabadon bocsátását és felszerelésük visszaszolgáltatását követelték. Szombaton ismét bekérették a brit külügyminisztériumba Raszúl Movahedian nagykövetet, akinek ezúttal Lord David Triesman külügyi államtitkár ismételte meg a katonák haladéktalan elengedésére vonatkozó követelést.

Az incidens London szerint úgy történt, hogy a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjáról két motoros gumicsónak indult egy hajó ellenőrzésére, mert a brit egységnek az a gyanúja támadt, hogy autókat csempésznek rajta. Az ellenőrzés közben érkezett a helyszínre több iráni járőrhajó, amelyek körülvették, és fegyverrel iráni területre kényszerítették a brit katonákat.

Nem egészen három éven belül másodszor történik hasonló eset a térségben. Az iráni Forradalmi Gárda egységei 2004 nyarán nyolc brit haditengerészt fogtak el a Satt-el-Arabon (amely a Tigris és az Eufrátesz 150 kilométer hosszú közös torkolati szakasza), és vittek iráni területre, akkor négynapi diplomáciai alkudozás után sikerült elérni a brit katonák szabadon engedését.

Most a két ország közötti feszültség jeleként mintegy 500 iráni egyetemista tüntetett a Satt-el-Arab  partján, elítélve a "brit agressziót" és a "Halál Amerikára, halál Izraelre" jelszót skandálva.

KAPCSOLÓDÓ CIKK