Megtámadták Srí Lanka fő repterét

2007.03.25. 22:53

Vasárnap éjjel Srí Lankán támadás érte a légierő támaszpontját, amely a nemzetközi repülőtér területén működik - közölték Srí Lanka-i katonai források. A harcok jelenleg is folynak.

Helyi lakosok arról számoltak be, tűzfegyverekből leadott lövések zaja hallatszik a fővárostól szűk 40 kilométerre északra fekvő repülőtér közeléből. A szigetország fegyveres erőinek tájékoztatással megbízott tisztje csak annyit tudott mondani, hogy harcok folynak a repülőtérnél. Áldozatokról nem érkezett jelentés. A BBC colombói tudósítójának a reptérhez közel lakók arról számoltak be: kevéssel hajnali egy óra előtt (helyi idő szerint) robbanások hangjaira és fegyverropogásra ébredtek.

A támadók feltehetően a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezet fegyveresei, akik utoljára 2001-ben intéztek támadást a colombói nemzetközi repülőtér ellen. A tamil lázadók Srí Lanka tamil kisebbségiek lakta északkeleti vidékének elszakításáért folytatnak fegyveres küzdelmet 1983 óta.

A colombói reptér az ország egyetlen nemzetközi repülőtere, amelyhez egy katonai bázis csatlakozik. Az itt levő vadászgépekkel hajtottak végre a közelmúltban támadásokat a tamil lázadók északi bázisai ellen. Az északi részekre mért légicsapások után a BBC tudósítója szerint sokan számítottak arra, hogy a tamilok visszavágnak, és úgy tűnik, ez bekövetkezett.

Az országban hónapok óta ismét polgárháborús állapotok uralkodnak. Annak ellenére, hogy fegyverszünet van érvényben, ezt mindkét fél figyelmen kívül hagyja - írja a BBC. Srí Lanka gazdasága nagymértékben függ a turizmustól, így a nemzetközi repülőtér megtámadása jelentős károkat okozhat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK