Szívrohamban meghalt az örmény kormányfő

2007.03.25. 12:25

Elhunyt Örményország miniszterelnöke, Andranik Margarján. A politikust évek óta szív- és érrendszeri problémákkal kezelték.

Szívrohamban meghalt Andranik Margarján örmény kormányfő - közölte vasárnap szóvivője. Váratlan halála miatt Robert Kocsarján elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze a kaukázusi ország legfelsőbb vezetőit, s a kormány két tagja is lemondta esedékes külföldi látogatását.

Margarján 2000 óta volt Örményország miniszterelnöke. Fél évvel azután került a kormányfői székbe, hogy 1999 októberében egy, a jereváni parlament elleni támadásban megöltek nyolc politikust, köztük az akkori miniszterelnököt, Vazgen Szárkiszjánt.

Robert Kocsarján örmény államfő először Szárkiszján fivérét, Aramot nevezte ki utódul, de az ország gazdasági gondjai miatt erősödő elégedetlenség nyomására leváltotta, és Margarjánt bízta meg kormányalakítással. Az informatikus képzettségű Margarján a szovjet korszakban a függetlenséget követelő örmény ellenzék aktivistája volt, az 1970-es években két évre bebörtönözték. 1995 óta az Örményország Köztársasági Párt (RPA) vezetője volt. Az idén májusban esedékes parlamenti választások kampányában is ő vezette pártja jelöltlistáját.
   
Margarján halálának körülményeiről Jerevánban egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy évek óta szív- és érrendszeri problémákkal kezelték, 1999 októbere óta több műtéten is átesett Jerevánban, illetve Párizsban. Néhány napja - szóvivője vasárnapi közlése szerint - megfázásra és hidegrázásra panaszkodott. 56 éves korában, otthonában hunyt el. Felesége, három gyermeke és öt unokája gyászolja.