Újraválasztották Hongkong kormányzóját

2007.03.25. 9:31

A pekingi vezetés által támogatott Donald Cangot választották meg újra Hongkong kormányzójának vasárnap. Ötször annyian szavaztak rá, mint az ellenfelére, a demokratikus ellenzék képviselőjére.

Újabb öt évre megválasztották vasárnap Donald Cangot a Kínához tartozó Hongkong különleges közigazgatási terület kormányzójának. A pekingi vezetés teljes támogatását élvező Cang újraválasztása nem okozott meglepetést, mivel a 795 fős hongkongi elektori bizottság is a központi kormány befolyása alatt áll. A 772 érvényes szavazatból 649-et kapott meg az eddigi kormányzó, míg a demokratikus ellenzék képviselőjének, Alan Leongnak csupán 123 voks jutott. Leong volt az első ellenzéki jelölt, aki az egykori brit gyarmat Kínához való 1997-es visszacsatolása óta indult a kormányzóválasztáson.
   
A London és Peking közötti megállapodás "széles körű autonómiát" irányoz elő Hongkongnak, de a helyi hatóságokat azóta is a kínai kommunista vezetés tartja ellenőrzése alatt. A hongkongi demokratikus ellenzék a kormányzói tisztség és a helyi törvényhozási szervek képviselői posztjainak általános választás útján való betöltését követeli, ezért tüntettek a vasárnapi voksolás alatt is Leong hívei. Hongkong alkotmányában szerepel ugyan a demokratizálás, mint "végső cél", ennek dátumát azonban nem tűzték ki.