Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár különmegbízottjának jelentése Koszovó szerbiai tartomány "nemzetközileg ellenőrzött" függetlenné válását javasolja a Biztonsági Tanácsnak. Szerbia és Oroszország továbbra is ellenzi a tartomány függetlenné válását.

A hivatalosan csak most BT elé terjesztett, de már korábban ismeretessé vált Ahtisaari-terv az Európai Unió felügyelete alá helyezné a függetlenné váló Koszovót, és széles körű önkormányzatot biztosítana az ott maradt mintegy 100 ezer szerbnek. Ez az első eset, hogy Ahtisaari nyíltan említi Koszovó függetlenségét egy a tartomány jövőjével foglalkozó dokumentumban.

"A függetlenség az egyetlen járható út ahhoz, hogy Koszovó politikailag stabil, gazdaságilag működőképes legyen" - állapította meg hétfőn előterjesztett jelentésében Martti Ahtisaari különmegbízott. Ban főtitkár teljes támogatásáról biztosította az ajánlást a BT-hez intézett levelében.

A volt finn államfő, Ahtisaari indítványa szerint "nemzetközi civil és katonai jelenléttel kell ellenőrizni és támogatni a kezdeti időszakban Koszovó függetlenségét és a rendezési javaslatban Koszovó számára előírt kötelezettségek teljesítését".

Szerbia ellenzi 90 százalékban albánok lakta tartományának függetlenné válását, s Oroszország - a BT öt állandó tagállamának egyike - az eddigi jelek szerint támogatja ellenkezésében. Az Egyesült Államok és az EU viszont helyesli az Ahtisaari-tervet, amelyet az ENSZ-főtitkár különmegbízottja a szerbek és a koszovói albánok egy évig tartó, meddő tárgyalásai után tett le az asztalra.

A nemzetközi jogilag Szerbiához tartozó terület 1999 óta ENSZ-igazgatás alatt áll. 1999-ben a NATO az akkori Jugoszlávia ellen intézett légitámadások sorozatával kényszerítette rá Belgrádot Koszovóban állomásozó biztonsági erőinek kivonására, az albánellenes etnikai tisztogatás beszüntetésére.