Véres drogmilliókon bukhat a kolumbiai elit

2007.03.27. 18:17

Luxuskörümények között ugyan, de börtönben csücsül a kolumbiai elnök több politikai szövetségese is, miután komoly összefonódásokra derült fény a politikai, gazdasági és katonai elit, illetve a vérengző és drogokkal kereskedő kolumbiai jobboldali milíciák között. Letartóztattak már képviselőt és szenátorokat, büntettek banánkereskedő céget, de miniszter, sőt elnöki tanácsadó is belebukott az ügybe. Egyre többen kérdőjelezik meg Alvaro Uribe elnök ártatlanságát is.

Véres belviszályok és lázadások jellemzik Bogotá legdurvább börtönét, a La Picotát. Itt őrzik a legkeményebb kolmubiai bűnözőket. Ám a szigorú körülmények között őrzött sittesek nemrég új rabtársakat kaptak. Ők, ha akarnak, magnót hallgatnak függönyös, frissen festett celláikban, harcsapaprikást, karibi szárított halat vagy a helyi specialitást - kis teknősöket - falatozgatnak, a látogatási napok pedig leginkább családi flekkenpartiknak tűnnek - írja a Guardian.

Ők - összesen nyolcan - Alvaro Uribe elnök politikai szövetségesei. A hét kolumbiai szenátort és egy kongresszusi képviselőt azzal vádolják, hogy illegális jobboldali milíciákkal tartottak fent kapcsolatot, segítették őket. Közülük néhányat választási csalás, gyilkosság, emberrablás, sőt vérengzések szervezése miatt is felelősségre szeretnének vonni.

Az egész botrány akkor robbant ki, amikor a hatóságok feltörték az egyik leghatalmasabb milíciavezér lefoglalt számítógépét. Kiderült, több mint 40 helyi és országos politikus írt alá megállapodást a milíciákkal. Az ügyészek minden érintettet kikérdeznek, hamarosan még több letartóztatásra lehet számítani a brit lap szerint. A bortány keltette hullámok az ország szinte egész - politikai, katonai és gazdasági - elitjét elérték, és már az elnök lábát nyaldossák.

Tábornok, miniszter, tanácsadó is bukott

A CIA-nak például bizonyítékai vannak arról, hogy az amerikai dollárokkal kitömött bogotái vezetők közül Mario Montoya tábornok, a kolumbiai hadsereg parancsnoka 2002-ben együttműködött a medellíni balos gerillahálózatra lecsapó jobbos milíciákkal. A harcokban több tucat ember tűnt el vagy vesztette életét.

A múlt héten Uribe külügyminisztere kényszerült távozni posztjáról, miután bátyját - az egyik szenátort - letartóztatták, apja ellen pedig nemzetközi körözést adtak ki az fentiekhez hasonló okokból. Letartóztatták még az elnök legfőbb biztonsági tanácsadóját is, miután felmerült: megengedte a gerilláknak, hogy használják az ország belbiztonsági ügynökségének aktáit, így például segített nekik különböző munkásmozgalmi vezetőket azonosítani, akiket később megpróbáltak levadászni. Jorge Noguerát ugyan egy jogi baki miatt pénteken szabadon engedték, de a kolumbiai főügyész várhatóan újra kezdeményezi őrizetbe vételét.

A botrány hullámai pedig lassan elérik Alvaro Uribe elnököt is, jóllehet eddig még nem került elő olyan bizonyíték, amely az ő közvetlen élrintettségét támasztaná alá. Az ellenzék azonban szívesen kérdezgetné arról, miképpen forulhatott elő, hogy a '90-es évek közepén az általa kormányzott Antioquia tartományban fellendültek a jobboldali félkatonai mozgalmak, és szívesen faggatnák bátyjának állítólagos jobbos gerillakapcsolatairól is.

Milíciákat pénzelő banánkereskedők

Az azonban már biztos, hogy az antioquiai eseményekben egy globális banánkereskedő cég, a Chiquita is érintett volt. A jobboldali fegyveresek terrortaktikával foglaltak el ugyanis egy kulcsfontosságú banántermő vidéket a balos gerilláktól. A Chiquita nem sokkal utána 1,7 millió dollárt juttatott a jobboldali gerilláknak hat év alatt, emiatt a cég ebben a hónapban belegyezett, hogy 25 millió dolláros büntetést fizet. A kolumbiai főügyész több hasonlóan eljáró cég ügyében is vizsgálódna.

Az Uribe-kabinet igyekszik az ügyet pozitív színben feltüntetni, és azzal érvel, hogy ez az ő szigorú biztonsági politikájuk eredménye. "Félelem nélkül követeljük az igazságot... Nincs mit takargatnunk" - közölte George Bush márciusi látogatása idején az elnök. Pedig a megkérdőjelezhető kapcsolatok a kormány drogok elleni háborúját éves szinten 700 millió dollárral támogató Bush-kabinetre is árnyékot vetnek.

A Human Rigths Watch jogvédő szervezet összamerikai igazgatója szerint érdekes, hogy Bushék a történtek ellenére is kiállnak a bogotái kormány mellett. Az ügy már az amerikai kongresszusnak is feltűnt, James McGovern demokrata képviselő a közelmúltban tett bogotái útja után közölte: "A (Kolumbiának adott) biankó csekke napjai meg vannak számlálva" - idézte a Guardian.

KAPCSOLÓDÓ CIKK