Elővette a csendben fortyogó poklot a pápa

2007.03.27. 10:41

Szokatlan húzásra szánta el magát egy vasárnapi misén XVI. Benedek pápa. Szakítva az egyházi vezetés elmúlt évtizedekben követett gyakorlatával, az elkárhozottakra váró pokollal példálózott egy misén a Guardian szerint. A pokol évszázadokig az egyházi tanítások középpontjában állt, azonban az utóbbi évtizedekben jelentősége csökkent a bűn fontosságával szemben.

XVI. Benedek pápa egy vasárnapi misén a pokollal példálózott. "Jézus azért jött el hozzánk, hogy elmondja, mindnyájunkat vár a menyország és a pokol, amiről manapság alig beszélünk, létezik és örök kárhozatot jelent azoknak, akik bezárják szívüket a szeretet előtt" - mondta a pápa a Guardian szerint.

A dolog különlegessége - írja a Guardian -, hogy a katolikus vezetés az elmúlt évtizedekben a pokol rémképe helyett a bűnt helyezte a helytelen élettől óvó tanításainak középpontjába. Igaz, korábban évszázadokon át a kénköves bűz, a bűnösre a pokolban váró megpróbáltatások jelentették az egyházi elrettentés egyik fő eszközét.

A pokol emlegetése jól illik XVI. Benedek katolicizmusról alkotott "vissza a gyökerekhez" felfogásába - állítja a lap. A Guardian ide sorolja a homoszexuális párok élettársi kapcsolatának rendezéséről szóló olasz törvény kapcsán a Vatikán és az olasz kormány között kialakult vitát, illetve az abortusz elleni fellépést. A pápa legutóbb az EU vezetőit dorgálta meg.

A 2005-ben pápává választott XVI. Benedeket többször érte már az a vád, hogy az egyházi vezetés konzervatív csoportjához tartozik. Ugyanakkor igaz az is, hogy a pápa kétéves tevékenysége alatt tett több olyan apró gesztust, ami arra utal, hogy bizonyos kérdésben hajlandó lenne a megengedőbb álláspontot képviselni.

Első enciklikájának egyik fontos kérdése a testi szerelem átértékelés volt, amiben a pápa tulajdonképpen elismerte, hogy a Vatikán megközelítése nem mindig volt helyes. Ezen, a többszöri határozott elutasítás mellett a Vatikán tavaly tett utalást arra is, hogy a pápai tanácsadók újragondolják az óvszerhasználat megítélését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK