Maradnak az olasz katonák Afganisztánban

2007.03.27. 22:39

Az ellenzék és egyes kormánypártiak ellenkezésének dacára az olasz parlament alsóháza után kedden a felsőház is nagy többséggel megszavazta az afganisztáni katonai misszió folytatását. Az afganisztáni misszió miatt februárban lemondott Romano prodi miniszterelnök, ám a köztársasági elnök nem fogadta el távozását.

Az olasz felsőház is megszavazta az afganisztáni katonai misszió folytatását. Az ellenzék, illetve a kormánykoalícióban részt vevő egyes radikális baloldaliak ellenkezése ellenére a szenátus 180 szavazattal, két elutasítás ellenében - illetve a felsőházban nemleges szavazatnak számító 132 tartózkodás mellett - hagyta jóvá a Prodi-kormány indítványát. Az alsóház március elején adta áldását a balközép kormány indítványára.

Olaszországnak 1900 katonája szolgál Afganisztánban a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) keretében. Az afganisztáni katonai jelenlét kérdése - néhány baloldali szenátor álláspontja miatt - volt az egyik legjelentősebb tényező abban, hogy Romano Prodi kormányfő februárban lemondásra kényszerült. A köztársasági elnök azonban nem fogadta el a lemondást. Prodinak ezután sikerült rávennie szövetségeseit arra, hogy új megállapodással véget vessenek a belpolitikai válságnak. Legalább egy baloldali szenátor azonban jelezte, hogy továbbra is ellenezni fogja az afganisztáni missziót.