Százak haltak meg a kongói belharcokban

2007.03.27. 17:40

Kettő és hatszáz közé teszik az EU-tagállamok Kongói Demokratikus Köztársaságba akkreditált nagykövetei a múlt heti fegyveres összecsapások áldozatainak számát. A harcok azután robbantak ki, hogy a tavalyi választáson vesztes Jean-Pierre Bembe hívei nem voltak hajlandóak letenni a fegyvert.

Több százan vesztették életüket a kongói fővárosban a hadsereg és a Jean-Pierre Bemba volt alelnökhöz hű fegyveresek közötti múlt heti összecsapásokban - jelentették be kedden az Európai Unió több tagállamának Kongóban akkreditált nagykövetei. "A kórházak és a halottasházak újabb adatai alapján már 200 és 600 közé tehető az áldozatok száma" - közölte Karl-Albrecht Wokalek német nagykövet.

Andy Sparkes brit nagykövet szerint a fegyveres harcok súlyosan hátráltatják az ország demokratikus átalakulását. Az összecsapások csütörtökön törtek ki, miután Bemba fegyveresei megtagadták a leszerelésükre vonatkozó kormányutasítás végrehajtását. Két napig folytak a csatározások a kormányhadsereg katonái és a tavalyi elnökválasztáson alulmaradt Jean-Pierre Bemba fegyveres hívei között.

Kongóban tavaly októberben tartották az évtizedek óta első szabad elnökválasztást, amely mérföldkő volt a négymillió áldozatot követelő, 1998-2003-as háborút követő békefolyamatban. Joseph Kabila elnök választási győzelmét mind a hazai, mind a nemzetközi megfigyelők törvényesnek ismerték el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK