A külföldi sajtót is meghívták, hogy megmutathassák az utóbbi néhány évben felhúzott vadonatúj fővárosukat a mianmari rezsim vezetői a helyi Fegyveres Erők Napján tartott katonai parádén. Naj Pji Tau több száz kilométerre van a régi fővárostól, a dzsungel kellős közepén. Elemzők a döntés bejelentése óta találgatják, mi lehetett az oka a költözésnek.

Naj Pji Tau (Királyok lakhelye) - így hívják Mianmar (Burma) vadonatúj fővárosát, amelyet az eddigi központtól, Jangontól (Rangoon) 460 kilométerre északra építettek fel az elmúlt években felsőbb parancsra. Eddig csak alig néhány kívülállót engedtek az új város közelébe, most azonban a külföldi médiát is meghívták a nagy parádéra, a helyi fegyveres erők napjára - írja a BBC.

Azt azonban továbbra sem tudni, mi volt az oka a költözésnek, hogy miért hagyták ott a tengerparton álló Jangont, miért rendelték el az összes kormányzati dolgozó kötelező átköltözését a távoli hegyek közötti dzsugelben kijelölt hatalmas - több száz négyzetkilométeres területen fekvő - új fővárosba.

A BBC szerint a régi fővárost elhagyva az új felé közeledve a zsúfolt országutat nyolcsávos autópálya váltja fel, a városban pasztellszínekben pompáznak a közhivatalnokok számára épített lakótömbök, amelyekben mindig van áram és vezetékes víz. A közembereknek azonban nem tetszik, hogy az új település kihalt: nincsenek boltok vagy éttermek. Sokan nem is hozták magukkal a családjukat.

Az ország katonai vezetése hatalmas erődszerű komplexumot épített magának. Legnagyobb hatalmú lakója, Than Sve tábornok maga is megjelent a parádén. A BBC szerint a kinézetre törékeny vezér kemény beszédet intézett a katonákhoz, amelyben éberségre szólított fel az ellenséges - amúgy demokratikus reformot követelő - külföldi hatalmakkal szemben.