A brit katonák állítólag beismerték a határsértést

2007.03.28. 19:37

A múlt héten elfogott tizenöt brit katona közül többen beismerték, hogy beléptek az iráni területi vizekre, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt - jelentette szerdán az IRNA iráni hivatalos hírügynökség egy meg nem nevezett iráni illetékesre hivatkozva. Nagy-Britannia GPS-adatokkal bizonyította, hogy katonái iraki területen tartózkodtak elfogásukkor.

A hírügynökségi jelentés szerint az iráni illetékes azt is közölte, hogy a brit katonák "minden kétséget kizáróan" iráni területi vizeken tartózkodtak, amikor elfogták őket a Perzsa-öbölben pénteken. "Az őrizetbe vett brit katonák közül néhányan megerősítették, hogy iráni területi vizeken tartózkodtak az elfogásukkor, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt" - idézte az IRNA az iráni illetékes szavait.

Az IRNA által idézett egy másik iráni illetékes szerint "a brit tengerészek őrizetbe vételének helyszínén elvégzett műszaki vizsgálatok első szakasza véget ért, és annak eredménye szerint a brit katonákat az iráni területi vizeken fogták el".

Az iráni állami televízió szerdán videofelvételt mutatott be a brit katonanőről és az elfogott brit tengerészek egy csoportjáról, amint éppen étkeztek. A 26 éves Faye Turney fehér tunikát és fekete fejkendőt viselt. "Nyilvánvalóan törvényt sértettünk" - közölte a nő az al-Alam arab nyelvű iráni állami televízió által sugárzott felvételen.

A brit kormány közölte: "teljességgel elfogadhatatlan, hogy a brit katonákról készült képeket bemutatták az iráni televízióban", és követelte, hogy azonnal kapcsolatba léphessenek velük.

"Nem fér hozzá kétség, hogy katonáink az iraki területi vizeken tartózkodtak, és erre megvolt a jogcímük" - közölte egy brit külügyi szóvivő, aki hozzátette: követelik, hogy a visszatérésüket előkészítendő a konzulátus munkatársai azonnal kapcsolatba léphessenek a katonákkal és visszajuttassák a felszerelésüket.

A londoni iráni nagykövetség szerdán azt közölte, hogy Faye Turney a szüleinek írt levelében beismerte, hogy jogellenesen tartózkodtak az iráni vizeken. Az állítólagos levél szerint a katonanő közölte, hogy jól van, és jól bánnak vele. A levél hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK