Helyi tisztviselőkre hivatkozva azt állítja az egyik Észak-Korában járt ENSZ-igazgató, hogy milliók halhatnak éhen a rendkívül szegény országban. Ennek okaként a rossz termést és a segélyek mértékének jelentős csökkenését nevezte meg.

Anthony Banbury, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) ázsiai igazgatója most számolt be hatnapos észak-koreai útjának tapasztalatairól. Közölte, hogy a helyi tisztviselők szerint a tavalyi rossz termés miatt mintegy 1 millió tonna élelmiszer hiányzik a szükségeshez képest, további gondot jelent a korábbi segélyek 75 százalékának elmaradása. A szakértő szerint, amennyiben a támogatók nem válaszolnak a segélyfelhívásra, milliók halhatnak éhen.

Észak-Korea az 1990-es évek közepe óta szorul külföldi segélyekre, amikor természeti katasztrófák és a hozzá nem értés romba döntötte gazdaságát, az azt követő éhínségben pedig közel két-két és fél millió ember halt meg. Az országban azóta is krónikus élelmiszerhiány van. A Kim Dzsong Il vezette rendszer ennek ellenére korlátozta a segélyszervezetek tevékenységét, és arra szorította őket, hogy csökkentsék az országban dolgozó munkatársaik számát.

A WFP 2005 decemberében azt követően állította le teljes körű segélyezését, hogy Phenjan közölte: elegendő élelmiszere van, és inkább gazdasági fejlesztésre lenne szüksége.

Észak-Korea távolmaradása az atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásoktól, valamint első atomrobbantási kísérlete az élelmiszersegélyek további jelentős mértékű csökkenését idézte elő.

Banbury hangsúlyozta, hogy a politikának nem szabad befolyással lenni az emberiességi segélyekre, a folyamatban lévő politikai megbeszéléseknek nem szabad megakadályozniuk az embereket abban, hogy ők és gyermekeik élelemhez jussanak, és egészséges életet éljenek.