Metróütközet lett a párizsi bliccelő elfogásából

2007.03.28. 11:21

Zavargások törtek ki Párizsban, a Gare du Nord pályaudvaron, miután egy jegy nékül utazó férfit elkaptak az ellenőrök. Közel százan siettek a bliccelő védelmére, palackokkal kezdték megdobálni a rohamrendőröket, akik a több órás ütközet végén csak könnygázzal tudták feloszlatni a Párizs egyik legforgalmasabb metróállomását feldúló rendbontást. Ketten megsérültek, kilenc embert letartóztattak.

Párizs egyik legnagyobb metróállomását kellett kiüríteni kedden éjszaka zavargások miatt. Több száz rohamrendőr csapott össze közel 100 rendbontóval a Gare du Nord (északi pályaudvar) metróállomásán, miután egy bliccelő 33 éves férfit elkaptak az ellenőrök és ennek nyomán zavargások törtek ki.

Ketten megsérültek, kilenc embert letartóztattak, amikor közel 100 fiatal összecsapott a kivezényelt rohamrendőrökkel a pályaudvaron, amely nem csak a francia főváros egyik legforgalmasabb metró-, és külvárosi vasúti csomópontja, hanem innen indulnak a brüsszeli és londoni szuperexpressz, és az északi elővárosokba tartó vonatok is.

A zavargók kirakatüvegeket, üzleteket és automatákat törtek össze, illetve vertek szét a földalattihoz vezető aluljáróban, és több órán keresztül randalíroztak, mielőtt a rendőrség könnygázzal feloszlatta a tömeget.

Túlzott rendőri erő

A zavargást az váltotta ki, hogy miután a jegy nélkül utazó férfi átugrott az ellenőrző kapun, az ellenőrök rendőri segítséget kértek elfogásához - jelentette az AFP. Jelentések szerint a bliccelő megpróbált ellenállni és azzal vádolják, hogy ennek során sérüléseket okozott az őt elfogó két rendőrtisztnek.

A helyszínre siető erősítés - szemtanúk szerint - túlzott rendőri erőt alkalmazott, eközben már gyülekeztek a bliccelővel szimpatizáló fiatalok. A jegy nélkül utazó férfit ugyan kivitték az állomásról, de a mind dühösebb tömeg palackokat kezdett dobálni a rendőrökre és Nicolas Sarkozy volt francia belügyminisztert szidták. Szlogeneket skandáltak, hogy "rendőrség mindenhol, igazság sehol" és "vesszen az állam, a rendőrség és a főnökök". A rohamrendőrök ezt követően a tömeg nagy részét kiszorították a pályaudvarról.

Sarkozy szerdán védelmébe vette az intézkedő rendőröket. "Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol normálisnak tekintik, ha valaki nem vesz jegyet. Ha a rendőrség nem azért van, hogy minimális rendet tartson, akkor mi a szerepe?" Hozzátette: "Nem vagyok belügyminiszter, nem tudom a részleteit annak, ami történt, de mégsem adhatunk annak igazat, aki jegy nélkül akart utazni és megütött egy rendőrt" - mondta Sarkozy a France Info hírrádióban.

Nem kedvelik Sarkozyt

Ez volt az első nagyobb összecsapás a rendőrség és a párizsi fiatalok között 2005 ősze óta. Akkor három hétig tartottak az összecsapások Párizs külvárosaiban, 9193 autót gyújtottak fel és 2921 embert tartóztattak le. Az 1968-as diáklázadás óta azok voltak Franciaország legsúlyosabb zavargásai.

Sarkozy, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) köztársasági elnökjelöltje, belügyminiszterként akkor keményen fellépett a többségében elszegényedett bevándorlók leszármazottai által lakott negyedek zavargó fiataljai ellen. A külvárosi fiatalok körében akár a 40 százalékot is eléri a munkanélküliség, és sokan arra panaszkodnak, hogy faji előítéletek miatt kirekesztik őket a társadalomból. Sarkozy ekkor mondta, hogy ezt a "söpredéket Karcher-tisztítógéppel kellene kipucolni az országból".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK