Szolgálaton kívüli síita rendőrök szerdára virradó éjjel lerohanták az Irak északnyugati részén fekvő Tell Áfár város egyik szunniták lakta negyedét, és megöltek ott több tucatnyi embert.

Bosszú volt a támadás azért a kettős robbantásos merényletért, amelyet előző nap egy síiták lakta területen követtek el a városban, és 48 halálos áldozata volt - közölték iraki tisztségviselők. A Guardian szerint a támadók szolgálaton kívüli síita rendőrök voltak, akik az áldozatokat főbe lőtték.

Rendőrségi, katonai és egészségügyi források szerint 45-50 embert öltek meg a támadásban a szíriai határ közelében fekvő város al-Vahda negyedében, amelyben a szunnita arabok mellett síiták, illetve türkmének is laknak. A helyi fő kórház egyik orvosa elmondta, hogy az áldozatok férfiak, akiket fejbe lőttek.

Az ámokfutás - amelynek négy sérültje is van - több mint két órán át tartott. A civilben lévő síita rendőrök gyalogosan járták a negyedet és kutatták fel a férfiakat - közölték a magas rangú rendőrtisztek. A hadsereg reggel megszállta a városrészt, hogy véget vessen a vérengzésnek, majd kijárási tilalmat rendelt el az egész városban. A tell-áfári rendőrök nem hagyhatják el laktanyáikat, a városba a tartomány, Ninive székhelyéről, Moszulból vezényeltek rendőröket.

Kedden hetvenhárom ember vesztette életét merényletekben az országban. Negyvennyolc civilt megölt, további százhármat pedig megsebesített a két, teherautóba rejtett pokolgép a Bagdadtól 420 kilométerre északnyugatra lévő Tell Áfár központjában.

MTI/[origo]