Chili- és gyapotfarmerek szavaznak adóemelésről egy álmos új-mexikói megyécskében. A helyi népszavazás első pillanatra jelentéktelennek tűnik, ám az adóemelést nem mindennapi okokból szeretnék bevezetni a hatóságok. Részben ebből épülne a világ első kereskedelmi célú űrrepülőtere: az Amerika Űrkikötő.

Jól halad a világ első, pusztán kereskedelmi célú űrrepülésének szervezése, ám az első kilövés nem várt akadályokba ütközhet - írja a Guardian. Sok múlhat ugyanis egy álmos új-mexikói megye lakóin.

A sivatagos térségben jelölte ki ugyanis az Egyesült Államok Új-Mexikó tagállamának kormányzata az Amerika Űrkikötő helyét. A területet gyér lakossága, magas elhelyezkedése (1600 méterre van a tengerszint felett), valamint általában száraz és tiszta időjárása teszi ideálissá űrkikötőnek.

Innen indulnának a csakis fizetővendégeket szállító első űrhajók, valamikor 2009-2010 táján. Itt állomásozna például a brit Sir Richard Branson Virgin Galactic nevű űrtársaságának űrhajóflottája is. A jelenlegi elképzelések szerint fejelenként körülbelül 200 ezer dollárért (37 millió forint) lehetne befizetni egy két és fél órás űrutazásra.

Kérdéses azonban, megépül-e az űrkikötő. Dona Ana megyében ugyanis április 3-án népszavazással döntenek a főként gyapot- és chilitermesztéssel foglalkozó helyi farmerek arról, akarják-e a beruházást. Pontosabban, arról, hogy akarják-e az amiatt tervezett adóemelést. Várhatóan sokan nemmel fognak szavazni.

Az űrkikötő 198 millió dolláros (közel 37 milliárd forint) összköltségének nagy részét ugyanis a tagállam kormányzata állja, de a fennmaradó részt a megemelt adóból teremtenék elő. Ebből építenék meg a több mint 3000 méter hosszú kifutópályát, az odavezető utakat, a terminált és egy fogadóközpontot. Az adó miatt nem túl lelkesek Dona Ana-iak. Az űrkikötő megépítését szorgalmazó kormányzat hiába szajkózza a várható gazdasági előnyöket, vannak, akiket ez nem hat meg.

"Több bűnözés, drogok és alkohol, bandák, nagy népsűrűség, forgalmi dugók, légszennyezés" - figyelmezteti a helyieket a falusias vidékből high-tech városias térséggé alakulás veszélyeire az egyik ellendrukker, Oscar Vasquez Butler megyei biztos. Mások viszont azért ágálnak a beruházás ellen, mert a keményen megadóztatott szegény sorsú helyieket sajnálják. Arturo Uribe helyi aktivista azzal érvel, hogy a szegények adóiból épülő beruházás eredményeképp utazgathatnak majd az űrbe a gazdagok.

Ha nemet mondanak az adóemelésre, nem épül meg az űrrepülőtér. "Fontos, hogy az emberek tudják: ha támogatják az űrkikötőt, akkor támogatniuk kell az adót is, mert adó nélkül nincs űrkikötő" - idézte a Guardian Richard Homanst, az új-mexikói gazdasági minisztert, egyben az űrügyi hatóság vezetőjét.