Az ENSZ emberi jogi tanácsa olyan határozatot fogadott el pénteken Genfben az iszlám országok nyomására, amely szorgalmazza a nyilvános vallásgyalázás globális betiltását.

A határozattervezetet az Iszlám Konferencia Szervezete terjesztette elő, megbélyegezve azt a szerinte "világméretű kampányt", amelyet a muszlim kisebbségek és az iszlám vallás ellen folytatnak az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i merénylet óta. A határozat, amelyet több nem iszlám állam ellenzett, "mélységes aggodalmát fejezi ki azon kísérletek miatt, amelyek megpróbálják azonosítani az iszlámot a terrorizmussal, az erőszakkal és az emberi jogsértésekkel".

A határozatot 24-14 arányban fogadták el, 9 tartózkodás mellett. Brigitta Maria Siefker-Eberle német képviselő az Európai Unió nevében azzal indokolta az ellenszavazatokat, hogy "a vallási türelmetlenség problémája világméretű, és nem korlátozódik bizonyos vallásokra".

Bírálta a dokumentumot a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet is, amely szerint a határozat veszélyeztetheti az egyének alapvető jogait, köztük a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A határozatot tavaly kezdeményezték az ENSZ-testületben azok után, hogy az iszlám világban nagy felháborodást váltottak ki a dán Jylland-Posten című lapban megjelent karikatúrák Mohamed profétáról, az iszlám vallás alapítójáról.