Újabb brit haditengerész kért bocsánatot Irántól

2007.03.30. 14:44

Egy második brit haditengerész is nyilvánosan bocsánatot kért Irántól - jelentette a BBC. Az iráni tévében bemutatott felvételen a brit haditengerész bocsánatot kér az iráni néptől, amiért engedély nélkül iráni felségvizekre léptek. Szerdán az elfogott 15 fős legénység egyetlen női tagja tett hasonló nyilatkozatot. Eközben a határsértést tagadó London kérése ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem ítélte el Iránt, csak súlyos aggodalmának adott hangot a brit katonák elfogása miatt.

A brit haditengerészet második elfogott katonája is nyilvánosan bocsánatot kért, amiért iráni felségvizekre tévedtek. "Engedély nélkül léptünk iráni vizekre, és az iráni parti őrség elfogott minket. Szeretnék ezért bocsánatot kérni az iráni néptől" - mondta a tévényilatkozatban, az iráni IRNA hírügynökség szerint Nathan Thomas Summers haditengerész. Szerdán a legénység egyetlen női tagja, Faye Turney tett hasonló nyilatkozatot.

A brit külügyminisztérium elítélte a legújabb vallomást, amelyet a fogságban lévő katonák "szégyenteljes kihasználásának" nevezett. A brit kormány tagadja, hogy katonái határsértést követtek volna el, és műholdas felvételek nyilvánosságra hozásával próbálta igazolni állítását, miszerint az elfogott 15 brit katona iraki vizeken tartózkodott. Nagy-Britannia felszólította Iránt, hogy haladéktalanul engedje el az egy hete elfogott katonáit.

Felvizezett támogatás

Eközben London továbbra is igyekszik nemzetközi támogatást szerezni Irán ellen, miután nem sikerült maga mellé állítania az ENSZ Biztonsági Tanácsát. A BT ugyanis Oroszország és Indonézia ellenállása miatt nem ítélte el Iránt és nem követelte a katonák azonnali elengedését, csak súlyos aggodalmának adott hangot az incidens miatt. Szerintük ugyanis a BT-nek nem szabad elfogultnak lennie a kérdésben.

Az iráni ENSZ-misszió szintén bírálta Londont, amiért a két ország vitáját nemzetközi kérdéssé akarják dagasztani. "A brit kormány törekvése, hogy harmadik félt - például a Biztonsági Tanácsot - vonjon a vitába, nem segít" - szól a közlemény a Daily Telegraph szerint. A brit kormány azonban úgy érvelt, hogy a katonák ENSZ-missziót teljesítettek Irakban, ezért a kérdés a BT-re is tartozik. London hivatalos jegyzéket kapott Irántól, de annak tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

A brit külügyminisztérium mindenesetre igyekezett pozitívan értékelni a döntést. "Nagyon bátorít minket a nemzetközi támogatás, amelyet embereink szabadon engedésére tett törekvéseinkhez eddig kaptunk" - áll a külügyi nyilatkozatban. Némi vigaszt adhat Londonnak, hogy az Európai Unió külügyminiszterei várhatóan szolidaritásukról biztosítják Nagy-Britanniát németországi ülésükön. "Nagy hibát" követett el Irán azzal, ahogy a diplomáciai patthelyzetet kezelte, és "azonnal szabadon kell engednie a katonákat" - mondta Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK