Bíróság elé állíthatja Irán az elfogott briteket

2007.03.31. 12:45

Akár bíróság elé is állíthatják és megbüntethetik az elfogott brit tengerészeket, akik ellen már folyik is a jogi eljárás, nyilatkozta Irán moszkvai nagykövete, később azonban cáfolta ezt. Nagy-Britannia közben továbbra is az iráni határ megsértésével vádolt katonáinak szabadon bocsátását követeli, és diplomáciai jegyzékkel válaszolt Teheránnak.

Irán moszkvai nagykövete péntek este a Veszti-24 orosz tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, szerinte országa bíróság elé állíthatja az iraki-iráni határnál elfogott 15 brit haditengerészt. Már meg is kezdődött a jogi eljárás a katonák ellen, és amennyiben helytállóak az ellenük felhozott vádak, megbüntetik őket - tette hozzá Golamreza Anszari. Az iráni külügyminiszter már közvetlenül a brit katonák letartóztatása után azt mondta, hogy megfontolják, vádat emeljenek-e ellenük a határsértés miatt.

Szombaton azonban cáfolta Irán moszkvai nagykövete, hogy egy interjúban azt mondta volna: bíróság elé állíthatják az elfogott brit katonákat - jelentette az IRNA iráni hírügynökség. A Vesztyi-24 orosz tévécsatorna "hibát követett el az elfogott brit katonákról szóló mondatok fordításában és arról számolt be, hogy a katonákat bíróság elé állíthatják" - írta a hírügynökség. A nagykövet, Golamreza Anszari azt nyilatkozta az IRNA-nak: ő mindössze annyit mondott, hogy az iraki-iráni határfolyón elfogott brit katonák ügye "jogi szakaszba" lépett.

Irán március 23-án hurcolta el a brit katonákat, akik az iraki-iráni tengeri határ közelében járőröztek a Satt-el-Arab vízi úton. Teherán azt állítja, a britek behatoltak iráni területre, London szerint viszont kitart amellett, hogy tengerészei iraki felségvizeken tartózkodtak, amikor foglyul ejtették őket. Nagy-Britannia műholdas felvételekkel próbálta igazolni állítását, és felszólította Iránt, hogy haladéktalanul engedje el a katonáit.

Szombaton London diplomáciai jegyzékkel válaszolt az elfogott brit haditengerészekről szóló teheráni diplomáciai jegyzékre, és ezzel Margaret Beckett brit külügyminiszter szerint megkezdődött az ügy megvitatása a két ország között. "Megírtuk válaszunkat, és most megkezdjük az ügy megvitatását. Diplomáciai jegyzéket kaptunk, és diplomáciai jegyzékkel válaszoltunk" - mondta szombaton Beckett az EU-tagállamok külügyminisztereinek brémai találkozóján. A diplomáciai iratok tartalmát nem fedték fel sem Teheránban, sem Londonban.

Beckett szerint London még nem kapott választ, de a külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Iránban jelenleg ünnep van, ami nem használ az ügy rendezésének. Az iráni kormány javarészt nem működik novruz (perzsa újév) ünnepe alatt, ami március 21-én kezdődött, és kedden ér véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK