Több tucat kacsa pusztult el a madárinfluenza H5N1-es altípusának vírusa miatt Dél-Vietnamban. Az ázsiai országban múlt szerdán jelentették be, hogy sikerült megfékezni a madárinfluenzát.

Madárinfluenza tört ki Vietnam déli részén két kacsatelepen, néhány nappal azt követően, hogy a kormány bejelentette, a vírust megfékezték az országban. Hatvannégy kacsa pusztult el két magánfarmon az ország déli részén, és a vizsgálatok a madárinfluenza H5N1-es altípusának vírusát mutatták ki - közölte internetes honlapján a vietnami állategészségügyi hivatal. A helyi állategészségügyi munkások további 25 kacsát elpusztítottak, a két telepet pedig fertőtlenítették.

A hanoi kormány a múlt szerdán jelentette be, hogy sikerült megfékezni a madárinfluenzát, amit azzal bizonyítottak, hogy a dél-vietnami Can Tho városban március 7-e óta nem észleltek újabb megbetegedést. A vietnami törvények szerint a fertőzést megfékezettnek kell tekinteni, ha három héten belül nem tapasztalnak újabb esetet. A vírus ez év januárjában ütötte fel fejét ismételten Vietnamban, ahol 40 ezer szárnyast pusztítottak el nyolc dél-vietnami tartományban, a Mekong folyó deltájában.