Ismét a parlament feloszlatásával fenyegetőzött szombaton Viktor Juscsenko ukrán államfő és ellenzéki politikus abban az esetben, ha nem szavatolható a törvényhozás "alkotmányos működése". Közben Kijevben és több vidéki nagyvárosban százezrek tüntettek azért, hogy kifejezzék rokonszenvüket a parlamenttel és a kormánykoalícióval, Viktor Janukovics miniszterelnök pedig alkotmányellenesnek minősítette Juscsenko fenyegetését.

Juscsenko ukrán államfő pártja, Mi Ukrajnánk (NU)  kongresszusán olyan határozatot fogadott el, amely felszólítja az elnököt a parlament feloszlatására és az előre hozott parlamenti választások kiírására. A kongresszus már döntött is a központi választási stáb, illetve a vidéki választási testületek létrehozásáról, Juscsenko pedig ígéretet tett arra, hogy már hétfőn hivatalos konzultációkat tart a javaslatról a parlamenti frakciók és a törvényhozás vezetőivel.

A parlament feloszlatásának igénye azt követően fogalmazódott meg, hogy az kormányzó koalíció tábora az elmúlt hetekben 11 honatyával bővült, akik az ellenzék - köztük Juscsenko támogatói - padsoraiból ültek át. Az ukrán ellenzék attól tart, hogy májusra a jelenleg 260 fős kormánytöbbség háromszáz képviselőre duzzad, ami már elegendő lenne a kormánykoalíciónak az alkotmánymódosítására és az elnöki vétók leküzdésére.

Ellenzéki követelések

Juscsenko az NU kongresszusán Ukrajna stabilitásának aláásásával és hatalombitorlással vádolta a kormányzó koalíciót . A politikus egy sor követelést támasztott a kormánnyal szemben: többek közt követelte a hatalmi ágak egyensúlyának helyreállítását s olyan törvény elfogadását, amely megakadályozza a parlamenti képviselők átülését az egyik frakcióból a másikba.

Az ukrán elnök ezen kívül azt is kiemelte, hogy kötelezően az alkotmánybíróság elé kellene vinni minden nagy port kavart ügyet, a kormányt pedig felszólította, hogy vessen véget a rendfenntartó szervek átpolitizálásának. Az elnök szerint törvénynek kell rögzíteni a nemzeti egység megteremtéséről szóló, a politikai pártok által tavaly augusztusban aláírt dokumentumban foglaltakat is.

Az utcán a kormányt éltetik

Miközben Juscsenko és pártja a parlament feloszlatásával fenyegetőzött, szombaton közel százezren vettek részt a parlamentet támogató kijevi rokonszenvtüntetésen, és ugyanennyien vonultak az utcára a kelet-ukrajnai nagyvárosokban. Megkezdődött ugyanakkor Kijevben a hatóságok által nem engedélyezett ellenzéki tüntetés is.

Viktor Janukovics kormányfő a Kijev központjában tartott szombati százezeres tüntetésen - amelyet a Nemzeti Egység Koalíciójának hívei szerveztek - a kormánykoalíció nevében visszautasította az ellenzék és a államfő szerinte alkotmányos kereteken túllépő ultimátumait. Janukovics egyúttal az ukrán nép akaratának és választásának tiszteletben tartására szólította fel az államfőt, "amennyiben az elfogadja a demokrácia alapelveit". Az ukrán kormányfő alkotmánysértőnek minősítette az ellenzék lépéseit, megbékélésre és egységre hívott fel az ország érdekében.

A hatóságok hatezer rendőrt vezényeltek Kijevbe, fokozott jelenlétük volt megfigyelhető a tüntetések helyszínein, a központi tereken, a kormány és a parlament épületénél, miközben az elnöki rezidenciánál rohamrendőröket szállító buszokat lehetett látni.