A NATO főtitkára Koszovóba látogatott

2007.04.02. 19:23

Koszovó függetlenségének elfogadására próbálta meg rávenni - sikertelenül - Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a koszovói szerbség képviselőit hétfőn, amikor a NATO politikai irányítását végző Észak-atlanti Tanács küldöttsége élén a dél-szerbiai tartomány központjába, Pristinába látogatott.

A Szerb Lista Koszovóért nevű, az albán többséggel tárgyalni is hajlandó helyi szerb párt egyik vezetője, Randjel Nojkic közölte a NATO megbízottaival, hogy a tartományban maradt szerbek számára elfogadhatatlan Koszovó függetlensége, mivel az legalizálná, politikai célok elérésének elfogadható eszközévé minősítené az erőszakot. Ha a dél-szerbiai tartományt függetlenné teszik - mondta -, az dominóeffektust vált ki, s a hasonló problémákkal küzdő területeken hasonló megoldásokat keresnének, ami veszélybe sodorná nemcsak a Balkán, hanem Európa stabilitását is.

Az albán erőszak veszélyére figyelmeztették a brüsszeli küldöttséget a Koszovó nyugati részén lévő, a világörökség részét képező s a szerbek számára különösen szent helynek számító Visoki Decani kolostorban is, amelyre pénteken - egyelőre ismeretlen tettesek - páncéltörő gránátot lőttek ki. Hat nap alatt ez volt a negyedik szerbek elleni "figyelmeztető" támadás Koszovóban -, mutatott rá az esemény kapcsán a belgrádi sajtó.

Jaap de Hoop Scheffer albán vezetőkkel is tárgyalt, s ködösen fogalmazva azt mondta nekik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem szabad elsietnie a Koszovóra vonatkozó döntést, ugyanakkor halogatni sem szabad a dél-szerbiai tartomány jövőjének meghatározását.

Forrás: EPA

Jaap de Hoop Scheffer korábban Boris Tadical is találkozott

A BT először kedden tárgyal Martti Ahtisaari főmegbízott javaslatáról, amely nemzetközi ellenőrzés mellett megvalósuló függetlenséget ajánl a 90 százalékban albánok lakta tartománynak. Szerbia ezt mereven ellenzi, Oroszország pedig, amely nélkül nem születhet BT-döntés, egyoldalúnak és elsietettnek tartja az Ahtisaari-tervet, s további tárgyalásokat javasol Szerbia és Koszovó között egy mindkét fél által elfogadható megállapodás kimunkálása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK