Területi követelésekről határozott a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) Horvátországgal szemben. A szlovén nacionalisták az Isztriai-félszigetet csatolnák el szomszédjuktól, ellenkező esetben megtorpedóznák annak európai uniós csatlakozását.

Szlovén területnek jelöli az SNS a szlovén-horvát határ meghúzására javaslatot tevő, hétfőn elfogadott határozatában a Horvátországhoz tartozó Isztriai-félszigetet. A dokumentum ezen kívül Szlovéniához sorolja a Földközi-tenger egy rövid, a félszigettől délre eső szakaszát Fiuméig (Rijeka).

Zmago Jelincic, az SNS vezére szerint a határvonal ily módon való megrajzolását történelmi tények támasztják alá. "Isztria a történelemben sohasem tartozott Horvátországhoz" - jelentette ki a pártvezér ljubljanai sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint a terület az I. világháborúig szlovén nemzeti terület volt, azután "elveszett", és Olaszországhoz került. A félszigetet a II. világháború után "a kommunisták Horvátországnak ajándékozták" - folytatta Jelincic, felemlegetve, hogy a volt Jugoszlávia területén a határokat nem a volt tagköztársaságok állapították meg egymás között, hanem a szövetségi államon belüli belső, adminisztratív határokat fogadták el nemzetköziként.

A nacionalista párt elképzelése szerint az általuk elfogadott határozat kötelezően figyelembe veendő a szlovén-horvát határral kapcsolatos minden jövőbeli tárgyaláson. Az SNS határozatát a szerdán ülésező szlovén külpolitikai stratégiai tanács elé terjeszti, abból a célból, hogy támogatást szerezzen hozzá. Ha nem kapja meg, a párt népszavazást szervez Horvátország európai uniós csatlakozásának elutasításáról - jelentette ki Jelincic.