Újabb britekkel ismertették el a behatolást Iránban

2007.04.02. 7:18

Két újabb elfogott brit tengerészt mutatott be az iráni állami televízió, akik a beszámoló szerint ugyancsak elismerték, hogy megsértették az iráni felségvizeket. Míg Teherán az elfogott brit katonák állítólagos beismeréseivel igyekszik alátámasztani, hogy indokolt volt a brit egység elfogása, London műholdas adatokkal igyekszik bizonygatni, hogy Irán provokál.

Két újabb brit katonáról mutatott felvételeket vasárnap este az al-Álam iráni televízió. A beszámoló szerint a katonák elismerték, hogy iráni felségvizeken fogták el őket. Az arab nyelven sugárzó állami televízióban vetített képsorokon az látható, amint a két brit katona - egymás után - egy, a Perzsa-öböl térségét ábrázoló, nagy méretű térkép előtt áll és megmutatja elfogásuk pontos helyszínét. A katonák hangja nem hallatszik a felvételen, a beszámoló szerint azonban mindketten elismerték, hogy hajójukkal behatoltak Irán felségvizeire.

Irán március 23-án azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az - ellenőrzési tevékenység közben - iráni felségvizekre hatolt be. A tizenöt brit haditengerészt és tengerészgyalogost meg nem erősített hírek szerint Teheránba vitték kihallgatásra. Az al-Álam már többször sugárzott videófelvételeket a brit katonákról, illetve készített velük interjút. A televíziónak adott nyilatkozatában két katona - Faye Turney és Thomas Summers - azt mondta, hogy behatoltak iráni területi vizekre.

A brit kormány ugyanakkor továbbra kitart amellett, hogy az egysőéág elfogásakor több mint három kilométernyire volt az iraki-iráni tengeri határtól. Ezt műholdas helymeghatározási adatokkal bizonygatják. A britek minden egyes alkalommal elfogadhatatlannak minősítették az iráni televíziókban közölt felvételeket. A külügyi szóvivő vasárnap felpanaszolta, hogy a fogságba esett brit katonák még mindig nem kaphattak konzuli segítséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK