A vártnál kényelmesebb többséggel szavazta meg kedden Románia parlamentje a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által vezetett új román kormányt, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusaiból áll. A kabinet beiktatásához 235 "igen" szavazatra lett volna szükség, de ezt a határt jóval felülmúlva, 303 honatya adta le támogató voksát, mindössze 27 ellenszavazatot számoltak.

Az RMDSZ nevében felszólaló Kelemen Hunor képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy felbomlott a liberális-demokrata szövetség. Konkrétan Traian Basescu államfőt okolta emiatt, aki - mint fogalmazott - mindent ellenőrizni akar úgy, hogy dossziékkal zsarol, a titkosszolgálatok információit használja fel saját érdekében, az államfői hivatalt pedig politikai játszmákba keveri bele.

A PD frakcióvezetője, Cristian Diaconescu a miniszterelnököt azzal vádolta, hogy a kormányból való önkényes kizárásukkal elárulta a liberális-demokrata szövetség együttműködési megállapodását, és a D. A. Szövetség választóit, akik 2004-ben a két párt által alkotott szövetségre voksoltak.

A kétpárti kormány a román parlament mandátumainak csupán 22 százalékát birtokolja, viszont a legtöbb képviselővel és szenátorral rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői támogatásukról biztosították a parlamentben Tariceanu kabinetjét. A voksolás előtt hasonlóan nyilatkozott a romániai nem magyar nemzeti kisebbségeket tömörítő politikusok maroknyi frakciója, de így is csak 280 támogató szavazatnak kellett volna összegyűlnie.

Megfigyelők szerint a pluszvoksok vagy a Konzervatív Párt (PC), vagy a Nagy-Románia Párt (PRM) honatyáitól származnak annak ellenére, hogy a két ellenzéki alakulat vezetői leszögezték: nem támogatják Tariceanu átalakított kormányát. A kommentátorok azzal magyarázzák viselkedésüket, hogy egyik pártnak sem állt érdekében a kormány megbuktatása, mert egy esetleges előrehozott választásokon nem szerepeltek volna jól.

A Tariceanu liberálisaival hadilábon álló, s a régi kormányból kizárt Demokrata Párt (PD), illetve a PNL-ből korábban kivált és Liberális Demokrata Párttá (PLD) alakult politikai erő törvényhozói nem szavaztak, mert így fejezték ki tiltakozásukat az új kormány összetétele ellen.

A miniszterelnök beszédében kifejtette: azért kéri kormányának a parlament támogatását, hogy az EU-csatlakozás után folytathassák Románia integrációját. Hangsúlyozta: az átalakított kormány az egyedüli megoldás jelenleg arra, hogy megszűnjenek az elmúlt hónapokban állandóan jelentkező politikai konfliktusok, amelyek intézményi válságot idéztek elő.

Mircea Geoana, a PSD elnöke ismét hangsúlyozta, hogy pártja támogatja a parlamentben a kormányt, de nem vállal felelősséget a kormányzásért. Geoana szerint az új kabinetnek elsősorban az EU által biztosított pénzek minél nagyobb arányú felhasználására kell törekednie. Emlékeztetett arra, hogy Románia a jelenlegi becslések szerint csak négy százalékát tudja majd lehívni az európai támogatásoknak. Hozzátette, hogy ha ezt az arányt nem javítják legalább 15-16 százalékra, akkor az új kormány kudarcot vallott, s akkor a PSD megvonja tőle támogatását.