Bush rosszallja a határidőhöz kötött iraki kivonulást

2007.04.03. 19:51

George Bush amerikai elnök kedden felelőtlenségnek minősítette a demokraták azon kongresszusi törekvését, hogy az amerikai csapatok Irakból történő, határidőhöz kötött kivonásától tegyék függővé a háború további finanszírozását.

A szenátus olyan törvénytervezetet fogadott el, amely célként tűzné ki a legtöbb amerikai harcoló alakulat jövő év március 31-ig történő kivonását Irakból. A képviselőház 2008 szeptemberéig követelné - nem is csupán célkitűzésként, hanem kötelező jelleggel - a kivonást.

Bush megerősítette azon fenyegetését, hogy meg fogja vétózni ezeket a kikötéseket, és leszögezte, hogy ezt a vétót nem bírálhatja majd felül a kongresszus. Szerinte ezek a törekvések visszafelé sülnek majd el, és bizonyos csapatoknak éppenséggel tovább kell maradniuk emiatt Irakban.

Keddi fehér házi sajtókonferenciáján az elnök arra reagált, hogy az előző nap Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője bejelentette: igyekszik majd megvonni a pénzt az iraki háború folytatásától, ha Bush nem hajlandó határidőt szabni a harcok befejezéséhez.

A jelenlegi kongresszusi tervezetek, amelyek végső változatát e hó végéig kívánják megküldeni az elnöknek, 71,8 és 96 milliárd dollár közötti pótlólagos forrást biztosítanának az iraki háború folytatásához.