Szlovákiában azt latolgatja a közvélemény, hogy változik-e majd a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikája a hétvégi elnökválasztással végződött tisztújítás után. A szlovák lapok szerint az MKP a következő időszakban erős önkormányzati autonómiát szeretne kivívni, hogy a helyi közösségek függetlenedhessenek a központi hatalomtól. Ján Slota radikális pártvezér szerint az újonnan megválasztott elnök, Csáky Pál egy mocsok.

A szlovákiai lapokban nem csendesedik a visszhangja a Magyar Koalíció Pártjában (MKP) végbement vezetőváltásnak. A SME a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőjét, Ján Slotát idézi, aki a magyar párt Bugár Bélát váltó új elnökéről, Csáky Pálról azt nyilatkozta, hogy "ezzel (Csákyval) én életemben soha szót se váltottam, de ez egy mocsok."

A szlovák lapok azt mérlegelik, vajon hogyan alakulnak az erőviszonyok a magyar pártban bekövetkezett személyi változások nyomán. Kulcskérdésnek tekintik, megerősödik-e a Csáky oldalán álló Duray Miklós helyzete és ezzel együtt az autonómiakérdés, radikalizálódik-e a várhatóan hosszú ideig ellenzéki sorban maradó MKP? A vélemények megoszlanak.

Bugár távozása szemmel láthatóan érzékenyen érintette a szlovák közéletet, mert a magyarok radikalizálódásától tartó többségi nemzet hosszú évek óta az ő személyében látta a mérsékelt kisebbségi politikust - mondták a lapokban megszólaló elemzők, politikusok, publicisták.

"Az MKP-ben csak az arcok változtak, a célok nem" - írja a pozsonyi Pravda. A baloldali beállítottságú lap szerint a pártot "nyílt szakadás nem, csupán rejtett szakadás fenyegeti, az pedig leküzdhető. Ráadásul sem a programját, sem a politikáját érintő konfliktus nem veszélyezteti a pártot. Csáky nem forradalmat akart, mindössze a saját személyes ambícióit kívánta kiélni", és nem egészen igaz, legfeljebb féligazság, hogy Csáky színrelépésével majd az autonómia programmal is előrukkolnak.

"A szlovák politika rövidesen új kihívással, az MKP kisebbségi önkormányzatok megerősítését célzó követelésével kényszerül szembenézni" - írja egy másik elemzés. "Ez olyan megyehatárok kialakítását jelenti majd, amelyik pontosan követi a magyarok lakta területek határait." A szerző szerint a magyar párt ki sem ejti majd a száján az autonómia fogalmát: annyival is beéri, hogy "önkormányzatokról és a kisebbségek kollektív jogairól" beszéljen. "Noha a jelentése végső következményében ugyanaz lesz."