Tömegesen szegtek parancsot az észak-koreai diplomaták

2007.04.03. 8:43

A rezsimnek ellenszegülő észak-koreai diplomatákról számolt be egy dél-koreai hírügynökség. A hivatalosan meg nem erősítet értesülés szerint észak-koreai diplomaták és külkereskedők tömegesen tagadták meg, hogy teljesítsék vezetőik utasítását, és hazaküldjék gyerekeiket.

Megtagadta az engedelmességet számos külszolgálatos észak-koreai diplomata és külkereskedő, amikor kormányuk arra utasította őket, hogy küldjék haza gyermekeiket. Erről a dél-koreai Yonhap hírügynökség számolt be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az utasítás értelmében négyezer gyereknek kellett volna március végéig visszaérkeznie külföldről Észak-Koreába. Az ellenszegülőknek Phenjan egyelőre további egy hónap haladékot adott. A Kim Dzsong Il legfőbb észak-koreai vezető utasításaival való szembeszegülés azonban súlyos bűnnek számít, akik ilyet tesznek hamar börtönben vagy kényszermunkatáborban találhatják magukat.

A mostanihoz hasonló "tömeges" engedetlenség ugyanakkor példátlan Észak-Korea történetében, és könnyen lehet, hogy az ügy számos észak-koreai diplomata és külkereskedő disszidálásával végződik.

Arról nem szól a híradás, hogy miért akarja a phenjani vezetés elszakítani a gyermekeket külföldön szolgálatot teljesítő szüleiktől, de több történelmi példa mutatja, hogy egyes államok ilyen módon próbálják sakkban tartani diplomatáikat, "szavatolni a rendszerhez való hűségüket". Észak-Korea pekingi nagykövetségének egyik tisztségviselője "téves találgatásnak" minősítette a jelentést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK