London és Teherán felvette a kapcsolatot

2007.04.04. 1:57

Közvetlen kapcsolatfelvétel történt Nagy-Britannia és a teheráni vezetés között a csaknem két hete Iránban raboskodó brit katonák ügyében - közölte kedd éjjel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal, a brit külügyminiszter ugyanakkor igyekezett hűteni a válság gyors megoldásába vetett reményeket.

A Downing Street-i nyilatkozatból kiderül, hogy a brit kormány közvetlenül érintkezésbe lépett Ali Laridzsánival. A szóvivői közlemény szerint a diplomáciai kapcsolatfelvétel során London közvetlen, kétoldalú megbeszéléseket javasolt Teheránnak, és várja az iráni választ arra, hogy ezek mikor kezdődhetnek.

Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára, aki hazája főtárgyalója is a vitatott nukleáris fejlesztési program ügyében, előző este a brit Channel 4 kereskedelmi tévének adott, komoly nemzetközi feltűnést keltő interjúban kijelentette: Irán "egyértelműen nem arra törekszik", hogy a március 23-án elfogott 15 brit tengerészgyalogost és haditengerészt bíróság elé állítsa. Hozzátette: Teherán elsőbbséget ad a helyzet megfelelő diplomáciai csatornákon történő megoldásának, és nem érdekelt abban, hogy "ez az ügy még tovább bonyolódjék".

A közvetlen kétoldalú megbeszélések lehetőségét már Laridzsáni is felvetette, mondván: olyan delegációra lenne szükség, amellyel tisztázni lehetne, hogy a brit katonák behatoltak-e az iráni területi vizekre, vagy sem.

Hivatalos teheráni részről ez volt egyben az első utalás arra, hogy Irán kész lenne tárgyalni a válság központi eleméről is, vagyis arról az álláspontjáról, hogy a brit katonákat iráni vizeken vették őrizetbe.

Laridzsáni megerősítette ugyanakkor a hivatalos iráni véleményt, miszerint a brit egység iráni vizeken tartózkodott, és közölte: Teheránnak garanciákat kell kapnia arra, hogy ilyen határsértések nem következnek be ismét.

A londoni miniszterelnöki hivatal kedd éjjeli közleménye szerint Tony Blair kormányfő továbbra is elkötelezett az ügy diplomáciai megoldása mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK