A Tamiflu vírusellenes készítmény nem várt mellékhatását tapasztalták Japánban: a gyógyszer szökdécselés utáni vágyat keltett az azt beszedő tizenévesek körében. Voltak, akik magas épületek tetejéről akartak leugrani - állapította meg a japán egészségügyi minisztérium vizsgálata, amelyet két, ablakon kieső tizenéves halálát követően indítottak. A gyógyszer gyártója szerint nincs mellékhatás.

Természetellenesen, időnként pedig kifejezetten veszélyes módon viselkedett több mint száz fiatal Japánban a Tamiflu influenzaellenes készítmény beszedése után - hívta fel a figyelmet a tokiói egészségügyi minisztérium vizsgálata. A szigetországban 1800 ember jelezte a minisztériumnak, hogy a Japánban 2001-ben forgalomba hozott gyógyszer szedése után mellékhatásokat tapasztaltak. A szóban forgó személyek közül 128-an természetellenesen viselkedtek, például megpróbáltak épületek tetejéről leugrani, vagy elemi erővel tört fel belőlük a szökdécselés iránti vágy - jelentette a Kyodo hírnökség a tárca tanulmányára hivatkozva.

A japán egészségügyi minisztérium előre nem látott kapcsolatot mutatott ki a kifejezetten a madárinfluenza emberre átterjedése ellen kidolgozott vírusölő szer szedése és a szokatlan viselkedés között. A Tamiflut gyártó svájci Roche Holding AG vállalat azonban azt hangoztatja, hogy a készítmény biztonságos.

Japánban azután kerültek a figyelem előterébe a Tamifluval kapcsolatos aggodalmak, hogy februárban egy fiú és egy lány - mindkettő 14 éves - a gyógyszer beszedése után kizuhant lakásából, és szörnyethalt. Az egészségügyi tárca márciusban óva intette a japán orvosokat attól, hogy a gyógyszert tizenéveseknek felírják. A szigetország nagy készleteket halmozott fel Tamifluból arra az esetre, ha a madárinfluenza az emberre átterjedve kiterjedt járványt okozna a lakosság körében.