A fejlődő világ kirablásával vádolja a fejlett világot hamarosan megjelenő könyvében a pápa. XVI. Benedek pápaként írt első könyvében Afrika ma is tartó kifosztásáról ír, miközben elismerően szól Karl Marxnak az elidegenedett modern emberrel kapcsolatos gondolatairól.

A globalizációellenes mozgalmaknak tett gesztusként értékeli a Guardian XVI. Benedek új könyvének gondolatait. A pápa megválasztása óta első könyve 80. születésnapjára időzítve, április 16-án jelenik meg. A műből kivonatokat tett közzé az azt kiadó vállalat tulajdonában lévő olasz Corrierra della Serra. A 400 oldalas írásból süt a pápa szenvedélyes antimaterializmusa és antikapitalizmusa - írja a brit lap.

A pápa keményen kritizálja a fejlett országokat, amelyeknek a fejlődő országokkal - különösképp Afrikával - szembeni viselkedését nemhogy nem hasonlítja a bibliai irgalmas szamaritánuséhoz, hanem inkább az általa megsegített utazót kirabló tolvajokéhoz méri. "Életmódunk (és) a történelem, amelybe belebonyolódtunk, kifosztotta, és azóta is kifosztja őket."

A pápa szerint azonban a kár nem csak anyagi, hanem szellemi is. "Ahelyett, hogy elvittük volna hozzájuk az Urat... egy istentelen világ cinizmusát adtuk nekik, ahol más nem, csak a hatalom és a profit számít." A sorokból a gyarmatosítás kritikája mellett a hódítást követő erőszakos hittérítés hibájának beismerése is kiolvasható - a brit lap szerint.

A pápa szerint ugyanakkor nem csak a fejlődő világ szegényeinek van szükségük az irgalmas szamaritánus segítségére. A kábítószerek, az emberkereskedelem, a szexturizmus "kifosztott és meggyötört" sokakat, üresen hagyva még az anyagi bőségben élőket is.

A pápa idézi például Karl Marxot, akinek a mai ember elidegenedéséről szóló fejtegetéseit elismeréssel is illeti. Kifejti, Marx "világos képet rajzolt az útonállók áldozatává vált emberről", bár a dolog lényegét materialista alapon nem lehetett képes megérteni - írja a pápa a Názáreti Jézus című könyvben. A mű először olaszul, németül és lengyelül jelenik meg, majd a hónap vége felé angol nyelven is kiadják.