Vulkán tövébe építhetnek atomerőművet Jáván

2007.04.05. 12:10

Várhatóan két év múlva megkezdődik Indonézia első atomerőművének megépítése. A kormányzat ettől várja a rohamosan gyarapodó lakosság energiaigényének kielégítését. Az ellenzők azonban figyelmeztetnek: a reaktorokat - százmillió ember életével játszva - egy szunnyadó vulkán közelébe, geológiai törésvonalak fölé építik Jáván.

Környezetvédelmi csoportok fúrják Indonézia nagyratörő nukleáris terveit. Az ország első atomerőművét tervezik felépíteni Jáva szigetén. A zöldszervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a különösen földrengésveszélyes térségben nem lenne szabad atomlétesítményt építeni, amit ráadásul egy szunnyadó vulkán, az 1600 méter magas Muria közelébe terveznek. Az ellenzők attól tartanak, hogy elég egy kisebb földmozgás, és a vulkán kitör, a bekövetkező nukleáris katasztrófa miatt pedig 100 millió Jáván élő indonéziai élete kerül veszélybe - írja a Guardian.

"Egy itt megépülő atomerőmű felér egy népirtással a jávaiak számára" - állítja Chalid Muhammad indonéziai környezetvédő. "Ez egy nagyon kockázatos vállalkozás: Indonézia területének 83 százaléka fokozottan veszélyes ilyen szempontból: földrengésekre, vulkánkitörésekre, áradásokra és földcsuszamlásokra hajlamos."

A jakartai kormány és a helyi atomergia-ügynökség (Batan) azonban azzal söpri félre az ellenérveket, hogy a gyors ütemben növekvő népesség energiaszükséglete 2025-re a mai kétszeresére nő. A Jakartától 450 kilométerre keletre fekvő Ujung Lemahabang nevű falu közelébe tervezett, 1500 megawatt összteljesítményű reaktorok megépítéséért orosz, japán és francia nagyvállalatok versengenek. Az építést a tervek szerint két éven belül elkezdik, az erőmű befejezését 2016-ra tervezik. Indonézia már a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyását is megkapta az építéshez.

A Batan szerint alaposan megvizsgálták a helyszínt - amelyet geológiailag biztonságosnak - és a vulkánt - amelyet pedig kicsinek találtak -, az erőművet pedig amúgy is földrengésállóra építik. A térség habozó földműveseit sugárzással fertőtlenített rizsvetőmaggal, ajándék marhákkal és munkalehetőséget biztosító beruházásokkal igyekeznek meggyőzni a nukleáris energia biztonságos voltáról.

A Greenpeace szerint azonban egy új geológiai tanulmány feltárt kisebb törésvonalakat a területen, ami azt jelenti, hogy a tűzzel játszanak. Az ellenzők szerint a lehetséges más helyszíneket nem vizsgálták meg komolyabban, és az sem érthető, mi okozta a szemléletváltást, holott 1997-ben a jakartai kormány úgy döntött, nem alkalmaz atomenergiát. Van, aki azt is megkérdőjelezi, képes-e az ország biztonságosan felépíteni és működtetni egy ilyen veszélyes üzemet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK