Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy a klímaváltozás hatásai már most is jelentős befolyással vannak környezetünkre - állítja jelentésében az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezete. A tanulmány szerint a fajok egyharmadát fenyegetik a környezeti változások, de veszélybe kerülhet 1 milliárd ember ivóvízellátása is. Az egyik legfontosabb megállapítás talán mégis az, hogy alkalmazkodni nem elég, tenni kell a folyamat visszafordítása érdekében.

Már most is látható nyomai, érzékelhető hatásai vannak bolygónkon a klímaváltozásnak - állítja egy pénteken nyilvánosságra hozott ENSZ-tanulmány. A klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezet (IPCC) megállapítja, hogy a társadalmak nagy nehézségek árán lesznek csak képesek alkalmazkodni a várható környezeti változásokhoz.

A jelentés szerint - állítja a BBC - az átlaghőmérséklet 1990-es szinthez képest várható 1,5 Celsius-fokos emelkedése veszélybe sodorhatja a ma ismert fajok harmadát.

Egymilliárd embert vízellátási nehézségek fenyegetnek, többségüket ráadásul nem az amúgy is száraz égöveken, hanem a gleccserek olvadása miatt, amelyek jelentős édesvíz-készleteket rejtenek. Egy nem rég megjelent tanulmány szerint például az évszázad végére az alpesi gleccserek 75 százaléka eltűnhet - írja a BBC.

A gleccserek olvadása növelheti az őszi áradások és a nyári aszályok veszélyét. Sőt, az IPCC szerint ez a folyamat már jelenleg is megfigyelhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a folyók torkolatvidékén fekvő városok fokozott árvízveszélynek lesznek kitéve.

Az IPCC figyelmeztet arra is, hogy az alkalmazkodás önmagában nem elég, mert ez se hosszútávon nem képes védelmet nyújtani a klímaváltozás lehetséges hatásaival szemben, se annak mértékét nem tudja semlegesíteni. Az alkalmazkodás mellett szükség van a környezetszennyezés visszaszorítására is.

A klímaváltozás hatásai várhatóan a szegény társadalmakat érintik majd a legsúlyosabban - állítja az IPCC. Nekik ugyanis nincs lehetőségük az alkalmazkodásra, gazdasági rendszerük átalakítására.

Az IPCC legutóbb 2001-ben készített hasonló tanulmányt. Az azóta végzett kutatások és számítógépes modellkísérletek tanulsága Radzsendra Pacsauri, az IPCC vezetője szerint az, hogy "a klímaváltozás hatásaira vonatkozó bizonyítékok sokkal élesebbek és komolyabbak".

A tanulmányról csütörtökön éjszakába nyúló, heves vita volt a tagországok között a BBC szerint, mert a tárgyalók nem tudtak megállapodni arról, mennyire lehet kritikus az írás hangvétele. A fő vita a klímaváltozás kezelésében vezető szerepre törő és ezért a radikálisabb megfogalmazások mellett érvelő európai országok és az Egyesült Államok között volt, de egyes fordulatok ellen kifogást emelt Oroszország és Kína is.

A viták miatt végül pénteken felmerült a jelentés közzétételének elhalasztása. Állítólag több ország, köztük az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia megakadályozta ugyanis az 1400 oldalas jelentés rövid összegzésének elfogadását - írja az MTI. A késő délelőtti órákban végül bejelentették, hogy mégis közzéteszik a klímaváltozás térségekre lebontott hatásaival foglalkozó jelentést. Egyes küldöttek szerint bizonyos kritikus részeket kihagytak a nyilvánosságra hozandó szövegből.