Nem sokkal azután, hogy Núri al-Máliki iraki kormányfő gépe iráni légtérbe lépett, arra szólították fel az irányító hatóságok, hogy hagyja el a légteret. A kormányfő gépe ezért Dubajban leszállt, és új repülési tervet készítettek Japán felé. Az irániak egyelőre nem kommentálták az ügyet.

Nem engedték átrepülni Irán felett vasárnap Núri al-Máliki iraki kormányfő Japánba tartó gépét. A hírt először a japán külügyminisztérium közölte, meg nem erősített forrásokra hivatkozva, hamarosan azonban Máliki egyik, kíséretében lévő tanácsadója telefonon beszámolt az esetről a brit hírügynökségnek.
   
Málikinak helyi idő szerint vasárnap délután kellett volna Tokióba érkeznie, de, mint egy japán külügyi illetékes elmondta, az iraki hatóságok a kormányfő "jelentős késéséről" tájékoztatták a japán vendéglátókat. Mint Szadek ar-Rikabi iraki miniszterelnöki tanácsadó szavaiból kiderült, az iráni légi irányító hatóságok, nem sokkal azután, hogy Máliki gépe belépett az iráni légtérbe, a pilótát annak elhagyására szólították fel. Döntésüket nem indokolták. Ezt követően az iraki miniszterelnök gépe Dubajban leszállt, majd három órát vesztegelt ott, amíg elkészítették az új repülési tervet. Az iráni szervek egyelőre nem kommentálták az ügyet.

Máliki és japán kollégája, Abe Sindzo várhatóan egy 700 millió dolláros kölcsön-megállapodást ír alá, amelynek célja az iraki olaj- és elektromos áramtermelés fejlesztése lesz.
   
Japán 2006 júliusában hazahívta Irakban állomásozó, az újjáépítést segítő 600 katonáját és jelenleg légi erejének 210 fős, a multinacionális erőket katonai szállításokkal támogató kontingensével van jelen a közép-keleti országban.