Irán ipari mennyiségben dúsít nukleáris fűtőanyagot

2007.04.09. 17:02

Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz befecskendezését háromezer centrifugába - ismerte el hétfőn Ali Laridzsáni, az iráni atomprogram ügyében illetékes főtárgyaló. A nemzetközi közösség aggodalmának adott hangot a bejelentés miatt.

Laridzsáni igennel felelt arra az újságírói kérdésre, Teherán valóban megkezdte-e az urándúsításhoz feldolgozandó gáz befecskendezését háromezer berendezésbe. Az iráni tisztségviselő nem bocsátkozott részletekbe, így nem szólt arról, a háromezer centrifugából mennyi esetében volt sikeres az üzembe helyezés.

A tudósítók azután szegezték a kérdést a vezető tárgyalónak, hogy előzőleg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a közép-iráni Natanzban működő urándúsító létesítményben bejelentette: Irán mostantól képes nukleáris fűtőanyag ipari mértékű előállítására.

Iránról mostanáig úgy tartották, 328 centrifugát üzemeltet. Háromezer működő centrifugával Teherán nyugati szakértők szerint egy éven belül képes lenni atombomba előállításához szükséges mennyiségű dúsított urán előállítására. Irán összesen 54 ezer darab ilyen szuperszonikus sebességgel pörgő berendezésre kíván szert tenni, amelyek működése révén atomreaktorok fűtőanyagaként felhasználható dúsított uránt, vagy - magasabb fokú dúsítás esetén - atomtöltetet lehet termelni.

A nukleáris fűtőanyag előállításának felgyorsítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt semmibe vétele, miután a testület két határozatában is büntetőintézkedéseket rótt ki Iránra, amiért a teheráni vezetés nem volt hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást. A nyugati országok - az Egyesült Államokkal az élen - azt gyanítják, az iszlám köztársaság célja atomfegyver előállítása, Irán azonban váltig állítja: csak elektromos áramot kíván termelni.

Washingtonban a Fehér Ház a nemzetbiztonsági tanács szóvivője útján kifejezte aggodalmát, s közölte, Irán az atomprogram kiterjesztésével még jobban elszigeteli magát. Sean McCormack, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Irán döntése az ipari mértékű urándúsítás megkezdéséről újabb jelzés arra, hogy Teherán szembehelyezkedik a nemzetközi közösség követelésével. A szóvivő kijelentette, Irán tetteit látva az ENSZ Biztonsági Tanácsa "nem hisz azon iráni állításoknak", hogy az atomprogram békés célokat szolgál. Mint hozzáfűzte, Ahmadinezsád elnök beszéde megmutatta, hogy az Irán elleni ENSZ-szankciók indokoltak voltak.

Forrás: EPA

A natanzi urándúsító

Oroszországban a duma külügyi bizottságának elnöke provokációnak nevezte az iráni államfő nyilatkozatát. Konsztantyin Koszacsov úgy vélte, Irán újfent megmutatta, hogy nem kész a kompromisszumra a nemzetközi közösséggel. A politikus mindazonáltal rögtön hozzáfűzte: amíg nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Irán atomfegyverprogramon dolgozik, nincs alternatívája a tárgyalásos útnak.

A brit kormány szóvivője közölte, a teheráni nyilatkozatok a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és az ENSZ határozatainak az újabb megsértését jelentik. Az Európai Bizottság a NAÜ-vel való teljes együttműködésre és az ENSZ-határozatok betartására szólította föl a perzsa államot.

Ahmadinezsád elnök natanzi beszédében megismételte, hogy Irán nem hajlik meg az urándúsítás leállítását sürgető követelések előtt. Az államfő figyelmeztetett, "Irán eddig teljesen békés ösvényen haladt", s azoknak, akik nyomást gyakorolnak az országra az atomprogram miatt, nem kellene olyasmit tenniük, amely "magatartása megváltoztatására kényszeríti e nemzetet".

Ali Laridzsáni pedig azzal fenyegetőzött, hogyha növekszik az Iránra nehezedő nyomás az ország "békés célú nukleáris tevékenysége miatt", Teheránnak nem lesz más választása, mint "követni a parlament határozatát", és felülvizsgálni az atomsorompó-szerződésben való tagságát.

A NAÜ - az atomsorompó-szerződés betartása felett őrködő ENSZ-szerv - éppen arra próbálja rávenni a teheráni vezetést, tegye lehetővé kamerák felszerelését a natanzi létesítmény föld alatti részlegében, de Irán ezt elutasítja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK