Eltérítettek egy török repülőgépet

2007.04.10. 19:08

Eltérített egy török férfi kedd délután Törökországban egy belföldi utasszállító repülőgépet, amely Diyarbakirból Isztambulba tartott, de ehelyett Ankarában kellett leszállnia.

Az ankarai nemzetközi repülőtér betonján veszteglő gép fedélzetén a török különleges erők emberei letartóztatták a gépeltérítőt, miután az megadta magát. A török hatóságok megkezdték a kihallgatását.

Egyes tévéállomások úgy tudják, a férfi először Ankarába akart menni, majd megváltoztatta szándékát, s azt követelte, vigyék Iránba. Repülés közben megpróbált bejutni a pilótafülkébe, de ez nem sikerült neki, mert a nemzetközi repülésbiztonsági előírásoknak megfelelően a cockpit ajtaja zárva volt.

Egy névtelenül nyilatkozó repülőtéri illetékes szerint a negyvenes éveiben járó férfi - bizonyos Mehmet Gökcingöl - azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet. Később kiderült, hogy a légikalóz fegyvertelen volt, nem volt nála robbanószerkezet, csak egy pokolgépnek látszó mobiltelefon, s személyes indítékok vezérelték, nem politikaiak, semmilyen politikai követeléssel nem állt elő.

Forrás: MTI

Az eltérített gép az ankarai repülőtéren

Török tömegtájékoztatási jelentések szerint az elkövető kábítószerfüggő, s korábban már volt büntetve drogkereskedelem miatt. Az egyik utas a CNN-Türk tévéadónak azt mondta, a gépeltérítő "nem úgy viselkedett, mint aki teljesen birtokában van a szellemi képességeinek".

A Boeing 737-800-as repülőgépen, amely a Pegasus magán légitársasághoz tartozik, 178-an utaztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK