Háborúvá szélesedhet Csád és Szudán konfliktusa

2007.04.10. 11:41

Szudán azt állítja, hogy fegyveresei összecsaptak a csádi hadsereggel Darfúr nyugati részén, a harcokban 17 szudáni katona meghalt és 40 megsérült. A csádi csapatok - nyolc tankkal és 100 katonai járművel - állítólag 2 kilométer mélyen behatoltak szudáni területre, de Csád ezt tagadja. A két közép-afrikai ország évek óta folytat közvetett háborút egymással, a mostani incidens a konfliktus súlyosbodását jelezheti.

Szudán azt állítja, hogy hadserege szudáni területen összecsapott a csádi hadsereggel, és a harcokban 17 szudáni katona meghalt 40 pedig megsérült. A csádi hadsereg állítólag nyolc tankkal és 100 katonai járművel megsértette a két ország közötti határt, amelyek 2 kilométer mélyen hatoltak be Szudánba - írja a BBC.

A csádi vezetés tagadja a határsértést és azt mondja, hogy csádi lázadók ellen harcoltak, akik szerintük Szudánból indítottak ellenük támadást. Egy hírügynökségi jelentés viszont idéz egy csádi illetékest, aki elismeri, hogy szudáni területre léptek, amikor a lázadókat üldözték és ezt követően csaptak össze a szudáni hadsereggel.

A szudáni-csádi határ veszélyes fegyveres bandák búvóhelye - írja a BBC, ahol több mint 200 ezren haltak meg az elmúlt négy évben. A két ország viszonya az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált több békemegállapodás ellenére. Mindkét állam a másik ország kormánya ellen lázadó fegyvereseket támogatja, és így óta közvetett háborút folytatott egymással.

A két ország viszonyát a darfúri konfliktus is mérgezi. A feltételezések szerint szudáni kormánytámogatást élvező dzsandzsavíd milicisták ugyanis, a darfúri felkelők elleni harcuk során állítólag többször megsértették már a csádi határt. A szudáni belháború ráadásul érinti Csádot azért is, mert több százezer darfúri menekült csádi területek felé vette az irányt a vérengzés elől.

Ha a csádi hadsereg valóban közvetlenül összecsapott a szudáni hadsereggel, az a konfliktus kiszélesedését jelentené - írja a BBC. A csádi tájékoztatási miniszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Szudánt terjeszkedő tervei miatt, amellyel Csád destabilizálására törekszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK