Aprópénzért áldozza be atomreaktorát Észak-Korea

2007.04.11. 13:48

Egy napon belül megkezdi jongbjoni atomreaktorának leállítását, és visszahívja az ENSZ-ellenőröket Észak-Korea, ha megkapja egy makaói bankban lévő, másfél éve befagyasztott pénzét - közölte szerdán Szöulban Bill Richardson volt amerikai ENSZ-nagykövet. A pénz kifizetését kedden engedélyezték. A reaktort elvileg szombatig kellene leállítania Phenjannak, de Észak-Korea most 30 napos csúszásról beszél.

Észak-Korea 24 órán belül lépéseket tesz a jongbjoni atomreaktorának leállítására, amint megkapja egy makaói bankban zárolt közel 25 millió dollárját (9,5 milliárd forint) - közölte Szöulban Bill Richardson volt amerikai ENSZ-nagykövet. Szerinte a pénzt már szerda este vagy csütörtökön is lehívhatják azt követően, hogy az amerikai kormány kedden engedélyezte a zárolás feloldását.

Richardson háromnapos látogatást tett Észak-Koreában, ahol elmondása szerint a phenjani kormány ígéretet tett arra is, hogy amint hozzájut pénzéhez, egy napon belül visszahívja az országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit a jongbjoni műveletek figyelemmel kísérésére.

Lezárnák, de késve

"Az észak-koreai kormány közölte velem, hogy a bankszámlák kérdésének megoldódása után gyorsan fog cselekedni, egy napon belül, amint megkapta a pénzt" - fogalmazott Richardson. "Következésképpen 24 órán belül meghívja a NAÜ ellenőreit is Phenjanba, hogy megállapodjanak a jongbjoni rektor lezárásának módjában" - tette hozzá Richardson, aki szerint a meghívót már pénteken elküldhetik.

Az amerikai diplomata szerint azonban újabb 30 napba telhet, mire megkezdődik az atomreaktor tényleges lezárása - jelentette a Reuters. "Mintegy mellékesen az észak-koreai illetékes megjegyezte, hogy esetleg további 30 napra lesz szükség a lezárásra a zárolt pénzek kérdése miatt" - mondta Richardson.

Utolsó pillanatban

A február 13-án kötött pekingi megállapodás értelmében most szombatig be kellett volna zárni az atomfegyvergyártáshoz szükséges plutóniumot előállító reaktort. A 60 napos határidőről azt követően állapodott meg a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország, hogy Észak-Korea 2002 végén kiutasította a NAÜ ellenőreit.

Az áttörést hozó megállapodás értelmében a Phenjannak nyújtott energiatámogatás és biztonsági garanciák fejében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül bezárja a jongbjoni reaktort.

(MTI)/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK