A boszniai kormány megvonta az állampolgárságot több mint háromszáz személytől, akit a függetlenségi háború alatt, illetve közvetlenül az után, a követelmények megkerülésével honosítottak. Az érintettek fellebbezhetnek a határozat ellen, de 60 nap múltán a hatóságok kitoloncolják őket, ha még bosnyák területen lesznek.

A Jugoszláviától az 1992-1995-ös háború során elszakadt balkáni országot a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bírálatok érték, mivel állampolgárságot biztosított olyan személyeknek, akikről elképzelhető, hogy kapcsolatban állnak terrorista körökkel.

A kormány a bírálatra az 1992 után kiadott állampolgársági engedélyek felülvizsgálatával válaszolt. Egy bizottság tesz javaslatot a kormánynak minden egyedi esetben az engedély megtartására vagy megvonására.

A felülvizsgálatok legutóbbi fordulója kimutatta, hogy a honosítási rendszabályokat 367 esetben kerülték meg. A bevándorlók között török, egyiptomi, algériai, szíriai, tunéziai, szudáni és orosz származású személyek vannak többek között. Barisa Colak igazságügyi miniszter és a bizottság egyikük esetében sem közölte, hogy gyanúsíthatóak-e terrorista kapcsolatokkal.