Kirabolták a bécsi Harrach-palota porcelángyűjteményét

2007.04.11. 18:39

Különösen nagy értékű porcelántárgyakat vittek el azok a profi tolvajok, akik szerdára virradó éjjel betörtek a bécsi belváros egyik nevezetességeként számon tartott Harrach-palota üveg- és porcelángalériájába.

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik híres főnemesi családja, a Harrach grófok 1754 óta az egykori Neuweltben, az Óriás-hegységben fekvő mai csehországi Harrachovban üveghutát működtettek. A bécsi Freyungon található mai üzlet az üveg- és porcelánkészítés egykori nagy korszakára emlékeztet.

Az ismeretlen betörők 30 darab úgynevezett Fabergé tojást, 20 porcelánvázát és egy porcelánfestményt vittek magukkal. A rendőrség félmillió euróra becsüli a kárt, az üzletvezető, aki csak szerdán késő délelőtt fedezte fel a betörést, 800 ezer eurós veszteséget emleget.

Az ellopott műtárgyak összesen 40 kilogramm súlyúak, ezért a rendőrség feltevése szerint legkevesebb két elkövető volt. Profi bűnözőkről van szó, mert a legértékesebb tárgyakat vitték magukkal, miközben az ott hagyott porcelánban nem tettek kárt. Feltételezik, hogy román bűnözők voltak a tettesek, mert az orosz stílusú Fabergé tojások különösen ebben az országban keresettek.

Az ellopott tárgyak között volt a galéria büszkesége, egy szeptemberi hongkongi kiállításra szánt porcelán is.