Oroszország kedden bírálta az Egyesült Államokat, mert Washington nem adott beutazási vízumot egy abház vezetőnek, aki még azelőtt akart New Yorkba utazni, hogy az ENSZ határozatot hozzon Grúzia és a tőle elszakadni kívánó abház terület ügyében.

Az amerikaiak azzal utasították vissza a moszkvai vádat, hogy Szergej Samba, az "abház köztársaság külügyminisztere" meggondolta magát, és visszavonta vízumkérelmét még mielőtt az amerikai hatóságok döntöttek volna a beutazási engedély megadásáról.

Az orosz külügyi tárca szerint azonban a washingtoni külügyminisztérium tulajdonképpen megakadályozta, hogy Samba találkozzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának a tagjaival a grúz-abház konfliktusról készült határozattervezet megvitatása előtt. Az Egyesült Államok "komolyan visszaél azzal a helyzettel, hogy a BT székhelye területén található, és azon van, hogy a két szemben álló félnek egyenlőtlen lehetőséget biztosítson, és ezzel befolyással legyen a tárgyalásokra" - állapított meg az minisztérium közleménye.

Az ügy hátterében az áll, hogy az orosz támogatást élvező abház szakadár vezetők március elején "parlamenti választásokat" rendeztek, és a voksolás kimenetele szerintük azt bizonyítja, hogy a terület lakossága el kíván szakadni Grúziától. Tbiliszi azonban hallani sem akar erről, és kezdeményezte, hogy a BT határozatban ítélje a választást, mert "az veszélyezteti a békefolyamatot".