Bugár feljelentést tervez az ügynökvád miatt

2007.04.12. 21:49

Ha Duray Miklós kitart az állítása mellett, Bugár Béla feljelentés tesz ellene, amiért Duray azzal vádolta meg őt, hogy az egykori csehszlovák államrendőrség egy volt ügynökének köszönheti a politikai karrierjét.

A két szlovákiai magyar politikus között sosem volt jó a viszony: a kettejük közötti ellentét a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) március végi tisztújítását megelőző kampányban kezdett nyilvánosan is kiéleződni, amikor Duray nyilvánosan azt mondta, hogy a párt élén kezdetek óta álló Bugárt a háttérből egy gazdasági lobby irányítja.

Bugár Béla a tisztújításkor 14 szavazattal maradt alatta egyetlen kihívójának, Csáky Pálnak, aki szembeszegült a Duray eltávolítását célzó - állítólag Bugár vezérelte - törekvéseknek, és a párt stratégiai alelnökévé segítette Durayt.

A szlovákiai sajtó központi témáját egy hónapja az MKP-n belüli történések kínálják. Az eseménysor csütörtöki fordulója az volt, hogy Duray egy magyarországi hetilapnak azt nyilatkozta, miszerint Bugár közvetlenül a rendszerváltás után a hírhedt csehszlovák államrendőrség, az StB egyik volt ügynökétől kapott utasításokat.

"Itt bizonyos mértékben a múlt kapcsolódik a jelenhez. Tehát a múlt titkosszolgálata átmentette magát az új titkosszolgálatba. De nem a volt pártállami, hanem a (cseh-szlovák) nemzethatalmi érdekek érvényesültek" - áll Duray Magyarországon megjelent nyilatkozatában, melyben kifejti, hogy Bugár gondolkodása a szlovákokéhoz és nem a magyarokéhoz áll közelebb. "Nem igazán szeretett magyarországi környezetbe sem járni, mert nehezen találta meg a kapcsolatteremtés fonalát" - mondta Duray, aki szerint Bugár politikai karrierje kezdetétől az ő eltávolítására törekedett.

A történtekre reagálva Bugár csütörtökön este az egyik szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva visszautasította Duray vádjait és felszólította utódját, Csáky Pált, az MKP új elnökét, hogy tegyen valami Duray Miklós offenzívájának megakadályozása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK