Olvadásról beszélt Japánban a kínai kormányfő

2007.04.12. 6:38

A kétoldalú kapcsolatok javítását szorgalmazta csütörtökön a japán parlamentben történelminek tartott beszédében Ven Csia-pao kínai kormányfő.

A pekingi politikus hangoztatta: a II. világháborúnak a japán nép is áldozata volt, és csak a szigetország egy elszigetelt militarista vezetőcsoportját terheli felelősség.

Japán a harmincas és a negyvenes években megszállás alatt tartotta Kínát, és a hivatalos pekingi álláspont szerint a szigetország azóta sem fejezte ki megfelelően sajnálatát azokért a szörnyűségekért, amelyeket a császári hadsereg katonái elkövettek. A japán közvélemény egy része azonban úgy véli, hogy ezeknek a tetteknek a brutalitását eltúlozzák.

Ven, aki 22 év óta az első kínai kormányfő, aki a japán törvényhozásban beszédet mondott, kifejezte reményét, hogy látogatása nyomán enyhülni fognak a két ázsiai nagyhatalom fagyos kapcsolatai. Hasonlata szerint Abe Sindzo japán miniszterelnök tavaly októberi kínai látogatása jelentette a jégtörést, az ő mostani útja a szigetországban pedig az olvadást jelzi.

Megismételte, hogy a japán invázió mérhetetlen kínai áldozatot és sebet okozott, de hozzáfűzte: a japán nép is a II. világháború szenvedő alanya volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK