Forradalmat szervez Putyin ellen Berezovszkij

2007.04.13. 13:06

Forradalmat készít elő Oroszországban Borisz Berezovszkij orosz üzletember, hogy erőszakkal megdöntse Vlagyimir Putyin elnököt - nyilatkozta a Londonban élő mágnás a Guardiannek. Berezovszkij, akit hazájában jelentős értékre elkövetett csalásért is köröznek, azt mondta: már pénzel is olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek. Az orosz hatóságok bűnügyi eljárást indítanak a kijelentés miatt.

"Erőt kell alkalmaznunk ennek a rezsimnek a megváltoztatására ... ezt a rendszert képtelenség demokratikus eszközökkel megváltoztatni" - nyilatkozta Borisz Berezovszkij londoni emigrációban élő orosz üzletember a Guardiannek.

Berezovszkij - akinek vagyonát a brit lap 850 millió fontra (330 milliárd forint) becsüli - arra a kérdésre, hogy forradalmat készít-e elő Oroszországban, azt mondta: "pontosan így van". Hozzátette ugyanakkor, hogy részletekkel nem szolgálhat, mert az információ "túl kényes", és ha felfedné kapcsolatainak kilétét, megölnék őket.

Moszkva bűnügyi eljárást indított

Az orosz hatóságok közölték, bűnügyi eljárást indítanak a nyilatkozat miatt. "Már utasítást adtam az illetékes hatóságoknak, hogy indítsanak bűnügyi eljárást, mivel itt egyértelműen az alkotmányos hatalom megdöntésére irányuló nyílt felhívással van dolgunk" - idézte Jurij Csajka orosz főügyész szavait az Interfax hírügynökség.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov, azt mondta: az orosz törvények értelmében Berezovszkij kijelentései bűncselekménynek számítanak. "Szeretnénk azt hinni, hogy a hivatalos London soha nem nyújt menedéket valakinek, aki erővel akar rendszerváltást Oroszországban" - tette hozzá.

Berezovszkij kijelentését nem hagyta szó nélkül Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sem, aki szerint a mágnás durván visszaél Nagy-Britanniában politikai menekültként élvezett státusával, és "olyan cselekményeket követ el, amelyek miatt a brit törvények szerint ki kellene őt adni". A brit külügyminisztérium tegnap csak annyit mondott: nincs hozzáfűznivalója Jack Straw, akkori belügyminiszter tavalyi nyilatkozatához.

Kiadatását kérhetik

Straw a brit alsóházban tavaly elfogadhatatlannak nevezte más szuverén államok erőszakos megdöntésének szorgalmazását, és figyelmeztette Berezovszkijt, hogy megfoszthatják menekültstátusától. Ezt a zután mondta, hogy az oligarcha egy orosz rádióállomásnak adott interjúban szintén kifejezte vágyát Putyin erővel történő megbuktatására. Berezovszkij a Guardiannek azt mondta, nem aggasztják a menekültjogának megvonásáról szóló fenyegetőzések.

Berezovszkij, aki valaha Putyin elődjének, Borisz Jelcinnek egyik bizalmasa volt, és a vádak szerint az 1990-es években kétes privatizációs ügyletek révén tett szert vagyonára, 2003 óta él londoni emigrációban. Moszkva már többször kérte kiadatását, de a brit hatóságok eddig megtagadták ezt. Az üzletembernek nem ez lesz az első ügye, amelyet az oroszországi politikai rendszer megváltoztatására irányuló kísérlet miatt indítanak ellene. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat jelenleg is bűnügyi nyomozást folytat ellene.

(MTI)/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK