Még mindig inog Paul Wolfowitz, a Világbank elnökének széke, miután a bank igazgatótanácsa elnapolta az elnök sorsáról döntő ülését. Ugyanakkor azt mondták: soha nem hagyták jóvá, hogy Wolfowitz jelentős fizetésemelést ítéljen meg, és jól fizető állásba léptesse elő a bankban dolgozó, Shaha Riza nevű barátnőjét. Wolfowitzot lemondásra szólították fel a bank dolgozói. Az igazgató bocsánatot kért.

Továbbra sem bizonyos mi lesz a sorsa Paul Wolfowitznak, a Világbank elnökének, miután a nemzetközi hitelintézet igazgatótanácsa elnapolta az ezt tárgyaló ülését. A bank munkatársai azért követelik Wolfowitz lemondását, mert az elnök jelentős fizetésemelést adott, jól fizető állásba előléptetett barátnőjének, Shaha Rizának. Wolfowitz - volt amerikai védelmi miniszterhelyettes - bocsánatot kért.

Nem egyeztetett

A Világbank igazgatótanácsa közleményben azt állította, hogy sohasem hagyták jóvá Riza, Wolfowitz által elrendelt fizetésemelését, pedig a bankelnök korábban ezt állította. A Világbank etikai bizottsága "nem vett részt a nevezett munkatárssal zajló egyeztetésben" - szól a közlemény. "Az igazgatók gyorsan kívánnak dönteni a további lépésekről" - áll a dokumentumban.

Riza előléptetését és fizetésemelését komoly bírálatok érték a bank munkatársai részéről. Wolfowitz partnerét - aki hivatalosan továbbra is a Világbank munkatársa - az amerikai külügyminisztériumba helyezték át összeférhetetlenség miatt, amikor Wolfowitz 2005-ben átvette az elnöki posztot. Adómentes, évi 193 ezer dolláros (35 millió forint) fizetését azonban megtarthatta.

Kompromittált

A bankalkalmazottak szövetsége szerint Riza fizetésemelése "jelentős mértékben eltért" az előírásoktól. "Az elnöknek el kell ismernie, hogy eljárása kompromittálta a Világbank integritását és hatékonyságát" - mondta Alison Cave a szövetség képviselője. Mint mondta, Wolfowitz viselkedése miatt az alkalmazottak nem bíznak vezetői képességeiben.

A Financial Times vezércikkben szólította fel távozásra az elnököt. "Ha tovább marad azzal, azt kockáztatja, hogy személye nem tisztelet, hanem megvetés tárgya lesz, kampánya a jó kormányzás elterjesztéséért pedig nem hihető küzdelemmé, hanem otromba képmutatássá válik" . írta a brit lap.

Wolfowitz először tagadta, hogy tudott a fizetésemelésről. "Utólag azt mondom, bárcsak hallgattam volna az ösztöneimre, és kimaradtam volna a tárgyalásokból. Hibáztam, és ezt sajnálom" - mondta Wolfowitz. A botrány a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi ülése előtt gyengítette meg az elnököt, akinek korrupció elleni lépését - az egyes országoknak juttatott segélyek felfüggesztését - már így is bírálták - írta a BBC.