A Scotland Yard is vizsgálja Berezovszkij forradalmát

2007.04.14. 14:09

Az orosz rendőrségen kívül már a Scotland Yard, sőt az amerikai külügy is vizsgálja Borisz Berezovszkij orosz oligarcha kijelentéseit, amely szerint forradalmat szervez Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A brit rendőrök arra kíváncsiak, a nyilatkozat nem indokolja-e a mágnás brit menekültstátuszának megvonását.

A Scotland Yard terrorellenes osztálya is vizsgálja a londoni emigrációban élő orosz pénzember, Borisz Berezovszkij "új orosz forradalomra" felhívó sajtónyilatkozatát - írja a Guardian. Berezovszkij előzőleg azt állította a brit lapnak, hogy pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek, mert Putyin hatalmát csak erővel elhet megdönteni. Moszkva a csalás miatt évek óta körözött mágnás brit menekültstátusának megvonását és Berezovszkij kiadatását követelte Londontól.

Az ügyben nyomozás indult oroszországban, és a Guardian szerint a kérdéses interjú hangfelvételét már a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának detektívjei is tanulmányozzák. Utóbbiak arra kíváncsiak, hogy az orosz pénzember elkövetett-e a menekültstátusa megvonásához jogi alapot teremtő törvényszegést a nyilatkozattal. A brit lap úgy tudja, az amerikai külügyminisztérium illetékesei is vizsgálják az üzletember Putyin erővel történő eltávolítására vonatkozó kijelentéseit.

A mágnás még az interjú megjelenésének napján nyilatkozatot adott ki Londonban, hogy tompítsa kijelentéseinek élét. Ebben közölte, kizárólag vértelen eszközökkel történő rendszerváltoztatásra gondolt, és a múlt években lezajlott grúziai, valmaint ukrajnai tömegmegmozdulásokat említette jó példaként. A "közvetlen akciót" támogatja, de az erőszakot nem - közötle.

Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már öt éve kérte Londontól az orosz kormány. Nagy-Britannia azonban menedékjogot adott az oligarchának, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör. A bíróság ezt az érvelést akkor elfogadta, és megtiltotta kiadatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK