Kaczynski feltételeket szab a rakétapajzsnak

2007.04.14. 16:36

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök szerint Lengyelország azt akarja, hogy az amerikai rakétapajzs egyes elemeit területére telepítsék, "de nem bármi áron".

"Akarjuk a rakétavédelmi pajzsot Lengyelországban, de nem bármi áron és bizonyos feltételek mellett" - jelentette ki pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) szombati vezetőségi ülésén a kormányfő, de nem fejtette ki, hogy pontosan milyen feltételekre gondol.

Varsó jelenleg egy elfogórakéta-indítósiló lengyelországi telepítéséről tárgyal az Egyesült Államokkal, amit Oroszország hevesen bírál. Az amerikai rakétapajzs bizonyos elemeit már felállították az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Grönlandon. Washington a prágai kormánnyal is megbeszélést folytat egy radarállomás csehországi telepítéséről.

Kaczynski nemrégiben kizárta, hogy országos népszavazást tartsanak a kérdésről, jóllehet a közvélemény egyre inkább ellenzi az elképzelést.

A GfK közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a lengyelek 51 százaléka helyteleníti, hogy a rakétapajzs egy részét országukba telepítsék, és mindössze 30 százalékuk támogatja a tervet. A megkérdezettek 65 százaléka szeretne országos népszavazást a kérdésről, miközben 25 százalék elutasítja azt.

Szombatra a rakétapajzs ellenzői tüntetést hirdettek meg a varsói amerikai nagykövetség előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK