Nagyjából semmit sem ért az az egymilliárd dollár, amellyel a szexuális önmegtartóztatásra próbálta rávenni a Bush-kabinet az amerikai fiatalokat - írja a Guardian. Egy kutatás szerint a szüzességet népszerűsítő programban részt vevő, illetve a felvilágosult nevelést kapó fiatalok csoportjai között semmilyen különbség nem volt abban, melyikük, kivel, mikor és hogyan fekszik le.

Több mint egymilliárd dollárt feccöltek bele 1998 óta abba a szexuális önmegtartóztatásra nevelő amerikai kezdeményezésnek, amelyet George Bush tett elnöki programja sarkalatos pontjává. Ebben szüzességük megőrzésére bátorítják a fiatalokat. Plakátokat nyomtak, tévéreklámokat forgattak és egész nevelési programokat készítettek, hogy elvegyék a fiatalok kedvét a házasság előtti szextől. Ezzel kívánták megakadályozni a fiatalkori nem kívánt terhességet, a szexuális betegségek terjedését. "Az önmegtartóztatásnak nem sok esélyt adtak korábban, de ha megpróbálják, működik" - érvelt mellette az elnök.

Egy, az amerikai kongresszus által megrendelt kutatás szerint azonban hiába volt az egész, az egymilliárd dollárt eltapsolták a semmire.

A Mathematica Policy Research kutatói több mint kétezer, átlagosan 16 éves fiatalt kérdeztek szexuális szokásukról. Felük Bush porgramjának megfelelő, a szüzességet népszerűsítő nevelést, míg a többiek a szokásos felvbilágosító oktatást kapták, ahol a fogamzásgátlás és az óvszerhasználat témakörét is megvitatták. A felmérés eredményein sokáig kotlott az amerikai egésézségügyi tárca, végül szexuális felvilégosítással foglalkozó aktivisták hozták nyilvánosságra. Meglepő eremények születtek.

Kiderült, mindkét csoportban 23 százalék volt azoknak az aránya, akiknek volt szexuális aktusa előző évben, és mindig használt óvszert, 17 százalékuk csak hébe-hóba használt óvszert, négy százalékuk egyáltalán nem. A megkérdezett, hagyományos módszerrel nevelt, és a fogamzásgátlásról is felvilágosított csoport tagjai átlagosan 14,9 éves korukban veszítették el szüzességüket. Az önmegtartóztatásra nevelt kontroll-csoport tagjai hajszál pontosan ugyanilyen idősen szexeltek először. A két csoport között nem volt semmilyen különbség ebben a tekintetben sem.

Egészségügyi szakemberek szerint ez csak azt mutatja, hogy célszerűbb felvilágosítani, és megismertetni a fiatalokat a fogamzásgátlás lehetőségeivel, mint az önmegtartóztatásról papolni nekik. A szexuális önmegtartozás ellen érvelők szerint a program veszélyes, mivel kerüli a fogamzásgátlás kérdéseit - például az óvszerhasználatot -, amivel a nem kívánt terhesség, vagy a különböző szexuális betegségek megelőzhetők.