Nem szándékozik lemondani tisztségéről Paul Wolfowitz, a Világbank amerikai elnöke, amiért barátnőjét "jól fizető álláshoz segítette", jóllehet az intézmény tagországai vasárnap rendreutasították a történtek miatt a bírálatok kereszttüzébe került vezetőt.

Paul Wolfowitz a Világbank elnöke vasárnap, a bank vezető testületeinek ülését követő sajtóértekezletén jelentette be, hogy nem szándékozik lemondani tisztségéről, hanem folytatni kívánja az intézmény álal végzett komoly munkát. Wolfowitzot a sajtóértekezleten arról kérdezték, hogy a szervezet 185 tagállamának fejlesztési miniszterei előzőleg közleményben "mélységes aggodalmuknak" adtak hangot a botrányos eset miatt.

A zárt ajtók mögötti miniszteri tanácskozás után a dokumentum aláírói leszögezték: biztosítani kell, hogy a bank hatékonyan folytathassa tevékenységét, fenntarthassa hitelességét és jó hírnevét csakúgy, mint az alkalmazottak motiváltságát. A miniszterek ezzel szárazon rendreutasították Wolfowitzot, de megosztottak a tekintetben, hogy a világbanki elnök távozását követeljék-e.

Amerika és Afrika támogatja

Wolfowitz egyelőre élvezi az intézmény legnagyobb részvényesének számító Egyesült Államok, valamint Japánnak és az afrikai országoknak a támogatását; ez utóbbiak hálásak azért, hogy a bankelnök Afrika megsegítését kiemelt feladatnak tekinti. Bírálták viszont Wolfowitzot és támadásba lendültek azok az európai országok, amelyek két éve is ellenezték kinevezését: spanyol, brit, német és francia miniszterek ilyen értelmű nyilatkozatot tettek a hét végén.

Wolfowitz hitelességét az utóbbi napokban kezdték ki, mert - mint világbanki források kiszivárogtatták -, jelentős mértékben megnövelt fizetést juttat barátnőjének, aki a Világbank volt alkalmazottja. A Világbank egy belső internetes fórumán élénk vita bontakozott ki az elnök erkölcstelenségéről; a bírálók szerint a korrupció letörését zászlajára tűző Wolfowitz maga is korrupt módon irányítja a szervezetet. Wolfowitz pénteken nyilvánosan bocsánatot kért, de a Világbank tízezer alkalmazottjának szövetsége távozását követeli.

(MTI)